Καθυστέρηση υλοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027

Στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, απέστειλε επίσημη επιστολή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παντελής Λεγάτος, στην οποία αναφέρεται για την καθυστέρηση υλοποίησης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τον Μάρτιο του 2023 προκηρύχθηκαν οι δέσμες δράσεων με την ονομασία «Πράσινη Μετάβαση» καθώς και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ», με βασικό στόχο την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να καταστούν ψηφιακά ωριμότερες, αλλά και περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητες.

Ωστόσο το γεγονός ότι:

  • η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων απεδείχθη ιδιαίτερα μακρά, ενώ
  • το Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣΚΕ) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή Αιτημάτων Ελέγχου από τους επενδυτές

έχουν ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα όσους αποφάσισαν να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια στις εν λόγω δράσεις, καθώς δεν μπορούν να λάβουν την αναλογούσα επιχορήγηση για τις δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

Τούτο όπως αντιλαμβάνεστε έχει πολλαπλές βλαπτικές συνέπειες:

  • Επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν «παγώσει» με αποτέλεσμα να μην κινείται η αγορά (προμηθευτές, κατασκευαστές, ελεύθεροι επαγγελματίες, κ.ά.)
  • Οι επιχειρήσεις χάνουν το όποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς, ιδιαίτερα στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, ο χρόνος έχει «άλλη διάσταση» και η τεχνολογία αιχμής αλλάζει ταχύτατα.
  • Δημιουργείται μία αρνητική διάθεση των μικρομεσαίων να «εμπλακούν» σε διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.