Γράφει η Τασσώ Γαΐλα
Ιταλία ,πόλη Bologna (Μπολόνια). Εδώ και στην οδό Σαντ Ιζαΐα έχει παραχωρηθεί από την 10ετία του ’70 στο Πατριαρχείο Μόσχας και στην Ορθόδοξη εκκλησία ο ναός του Αγίου Βασιλείου όπου ο εφημέριος είναι Ρώσος και λειτουργεί στην Ελληνική και Ρωσική γλώσσα. Σε τυχαία συνάντηση μαζί του ως λάτρης-ο π. Σεργκέι- της Ελληνικής αρχαίας κουλτούρας με υπερηφάνεια μου μίλησε για το ταξίδι του στην Μπρέσια για να επισκεφθεί την φτερωτή Νίκη, την κυρία της Μπρέσια. Ομολογώ δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη της Αφροδίτης ή Νίκης της Μπρέσια.
Μπρέσια, πόλη στους πρόποδες των Άλπεων που ανήκει στην περιφέρεια της αριστοκρατικής Λομβαρδίας στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, έχει πληθυσμό γύρω στους 200.000 χιλιάδες κατοίκους, πολλά αξιοθέατα και μεσαιωνικό χαρακτήρα. Εκεί και η γνωστή λίμνη Γκάρντα. Η πόλη ιδρύθηκε το 1600 π. Χ.
Μπρέσια: Ιιταλικά: Brescia, η αρχαία Βρεσκία των Ελλήνων!….
Αφροδίτη ή Νίκη; Άγνωστος ο δημιουργός της. Μυστήριο ο τόπος δημιουργίας της. Παριστάνει την Νίκη ή την Αφροδίτη; Μεταφέρθηκε από την Αρχαία Ελλάδα στην Ελληνική αποικία; Ίσως όλα αυτά τα ερωτήματα κάποια μέρα βρουν απάντηση από τους ειδικούς επιστήμονες. Όμως ο πατήρ Σεργκέι την θεωρεί Ελληνική δημιουργία. Θα μάθουμε…. Για την ώρα είναι στο μουσείο της Santa Giulia και είναι από τα πιο θεαματικά εκθέματα. Νίκη, Αφροδίτη, ή ίσως Αφροδίτη θριαμβεύουσα;
Ιστορικό
Το περίφημο άγαλμα της Νίκης, καμωμένο από χαλκό, είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης Μπρέσια, στην Β. Ιταλία. Έχει ύψος 191 εκατοστά, και βρέθηκε το 1826. Τότε, την τοποθέτησαν πάνω σε ένα κάρο και με πολλές τιμές, όπως θα γινόταν με την Μαντόνα, παρέλασαν στην περιοχή, με την μπάντα να παίζει μουσική, περνώντας από όλη την εξοχή και κάνοντας γιορτή σε κάθε χωριό. Τελικά τοποθετήθηκε στο μοναστήρι του San Domenico.
Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχε στα χέρια της μια ασπίδα, όπου επάνω θα ήταν χαραγμένα τα ονόματα διαφόρων νικητών και στα πόδια της θα έπρεπε να υπήρχε ένα κράνος προς τιμή του θεού του πολέμου Άρη. Λέγεται ότι αυτά τα έβγαλαν και τα έκρυψαν σε ένα σημείο του Capitolium, για να μην τα κλέψουν οι βάρβαροι επιδρομείς ή για να μην καταστραφούν κατά την περίοδο που γίνονταν καταστροφές από τους χριστιανούς ενάντια στους ειδωλολάτρες.Μέχρι το 2003, οι αρχαιολόγοι νόμιζαν ότι πρόκειται για άγαλμα ρωμαϊκό του 1ου αιώνα, αλλά χάρις σε πιο λεπτομερείς μελέτες, πιστοποιήθηκε ότι είναι του 3ου αιώνα π.Χ. , κλασικό δείγμα της ελληνιστικής περιόδου, που προέρχεται πιθανόν από την Ελλάδα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αναπαριστά την Αφροδίτη που καθρεπτιζόταν στην ασπίδα του Άρη, και , όταν έφθασε στην Β. Ιταλία σαν λάφυρο πολέμου και μόνο τότε της προστέθηκαν τα φτερά.
Brescia (προφορά-Μπρέσα), Μπρέσια Ελληνικά, Βρεσκία για τους αρχαίους προγόνους μας, και στην Λομβαρδία στην Βόρεια αριστοκρατική Ιταλία. Όποιοι περάσουν από εκεί ας κάνουν μια στάση … να αναζητήσουν αυτό τον θησαυρό του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου :την φτερωτή Νίκη, την «κυρία της Μπρέσια»….
Πληροφοριακό υλικό: empros.gr
Για την diafaneia.eu
Φωτό από το διαδίκτυο. Η Νίκη ή Αφροδίτη και η πόλη Μπρέσια.
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.