ΟΛΛΑΝΔΙΑ. Όταν ο βασιλιάς Βίλεμ Αλέξανδος γευματίζει με λιμενεργάτες…

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ολλανδία 25 Φεβρουαρίου 1941 και το Κομουνιστικό Κόμμα της χώρας διοργανώνει εθνική απεργία κατά της Χιτλερικής Γερμανίας και των αντισημιτικών νόμων που είχε επιβάλλει στην κατεχόμενη Ολλανδία.

Κάθε χρόνο στην χώρα  της Ολλανδίας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων και των συμμετεχόντων στην Ολλανδική αντιφασιστική αντίσταση.

Μόλις το 1952  και λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου η βασίλισσα Juliana έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του λιμενεργάτη, σύμβολο των Ολλανδών εργατών, έργο του διάσημου Ολλανδού γλύπτη Marie Andirson.

Ένα ιστορικό γεγονός, η μεγάλη αυτή αντιφασιστική εξέγερση των εργατών της Ολλανδίας σχεδόν άγνωστο που όμως στην Ολλλανδία τιμάται κάθε χρόνο με μεγάλη λαμπρότητα και παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας όπως πριν δυο χρόνια ήταν παρόν ο βασιλιάς Βίλεμ Αλέξανδρος κι άλλα μέλη της πολιτικής ελίτ για να τιμήσουν το γεγονός .

Σαν σήμερα, ο βασιλιάς Βίλεμ Αλέξανδρος πρόσφερε λουλούδια μπροστά στο μνημείο και στη συνέχεια μίλησε με τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες της απεργίας το 1941.

Υπήρξε- το 2019-,η τελευταία επίσημη τελετή πριν την πανδημία.

Ο βασιλιάς συνέφαγε και συνομίλησε με  επιζώντες της απεργίας.  Ένα γεγονός, που διοργανώθηκε από τους τότε παράγοντες του Κομουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας και τιμάται από τον λαό και την ηγεσία της χώρας ανελλιπώς κι επάξια εφόσον είναι κορυφαία αντιφασιστική ενέργεια . Στην Τρίτη φωτογραφία, ο Δήμαρχος του Άμστερνταμ Femke Halsema καταθέτει στεφάνι μπροστά από το μνημείο των απεργών Ολλανδών.

Αιωνία η μνήμη των θυμάτων.

Εδώ να σημειωθεί ότι μόλις εχτές και λίγο πριν κλείσει για τις επερχόμενες εκλογές της χώρας η Ολλανδική Βουλή σε ψήφισμα της για την γενοκτονία των Αρμενίων συμπεριέλαβε και παράγραφο σχετικά με την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.