Ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας σχετικά με την παραχώρηση, με ένα ΦΕΚ, σημαντικότατων ακινήτων στην πόλη της Χίου, στο Υπερ-ΤΑΙΠΕΔ

Μεγαλύτερη από το Κάστρο, 5 φορές όσο ο Δημοτικός Κήπος, η έκταση των ακινήτων στη Χίο που παραχωρήθηκαν στο Υπερ-ΤΑΙΠΕΔ

Η έκταση των ακινήτων της πόλης της Χίου που έχει παραχωρηθεί με νόμο από την κυβέρνηση στο ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ είναι τόσο μεγάλη που υπερβαίνει σε μέγεθος το Κάστρο της Χίου και είναι σχεδόν πενταπλάσια από τον Δημοτικό Κήπο, σύμφωνα με τεκμηριωμένη καταγγελία της Χιακής Συμπολιτείας.

 

Στα χέρια του ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται με το ΦΕΚ 2317 της 19ης Ιουνίου 2018 μια έκταση τόσο μεγάλη, μεγαλύτερη από το Κάστρο της Χίου και πέντε φορές όσο ο Δημοτικός Κήπος της πόλης, που εκ των πραγμάτων το καθιστά κομβικό ρυθμιστή του τρόπου με τον οποίο θα διαμορφωθεί η πόλη της Χίου για πολλές δεκαετίες.

Αν μάλιστα περάσουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκτασης που μέσω ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ εκχωρείται σε ανεξέλεγκτα από τους πολίτες και τους αιρετούς της Χίου κέντρα οικονομικής εξουσίας, τότε προκύπτει ότι η όποια δημοτική αρχή και οι άλλοι θεσμοί της Χίου χάνουν σε καθοριστικό βαθμό τη δυνατότητα να ασκήσουν πολιτική για την πόλη της Χίου.

Ακόμη κι αν λόγω λάθους που έγινε, επιστραφούν (αν και όταν γίνει αυτό) ακίνητα-μνημεία της πόλης της Χίου που αυτή τη στιγμή βρίσκονται δια νόμου στο ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ (το σύνολο σχεδόν των τειχών του Κάστρου, τα Οθωμανικά Λουτρά, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στο σύνολο του Κάστρου, το Γοτθικό Υποστατικό στη Λίμνη και άλλα), θα παραμείνουν τα εξής τεράστια προβλήματα:

  • Η παραχώρηση μεγάλου μέρους της περιοχής από το REX μέχρι το Τελωνείο, τον Σταθμό Επιβατών και τα Δικαστήρια, ένα κρίσιμο δηλαδή μέρος των ακινήτων της παραλίας, από τα οποία καθορίζεται η φυσιογνωμία του προσώπου της πόλης που είναι το λιμάνι. Όλα αυτά τα ακίνητα και άλλα μεγάλης αξίας στο κέντρο, είναι αυτή τη στιγμή δια νόμου στη νομή του ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ.
  • Η όποια βελτίωση του αεροδρομίου είναι στον αέρα, καθώς το σύνολο της απαλλοτριωθείσας έκτασης έχει μεταφερθεί στο ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ. Τα δεκάδες εκατομμύρια του δημοσίου δόθηκαν και μια ολόκληρη ιστορική περιοχή ισοπεδώθηκε για να παίζει με αυτήν τελικά παιχνίδια κάποιο αδιαφανές ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ. Το ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ κρατάει την τύχη του αεροδρομίου στα χέρια του και με έναν επιπλέον τρόπο, καθώς μεταφέρθηκαν σε αυτό ακίνητα με κρίσιμες εγκαταστάσεις εντός του υπάρχοντος αεροδρομίου.
  • Μια σειρά από ακίνητα, τα οποία δεν φιλοξενούν μνημεία αλλά εκπροσωπούν αθροιστικά κάτι πολύτιμο για την πόλη, βρίσκονται επίσης στα χέρια του ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ.

Αν και όταν επιστραφούν τα μνημεία (αυτό πρέπει να γίνει άμεσα), θα παραμείνει ένα τεράστιο ζήτημα, καθώς κάποιο ανεξέλεγκτο ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ θα κάνει ό,τι θέλει με την πόλη της Χίου, αδιαφανώς. Χωρίς ο δήμος ή κάποιος άλλος θεσμός να μπορεί να παρεμβαίνει αν τα συμφέροντα που θα προωθεί το ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ είναι αντίθετα από αυτά των κατοίκων της Χίου.

Η Χιακή Συμπολιτεία έχει αιτηθεί να προταχθεί αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χίου.

Το πάνδημο αίτημα που θα προτείνει δεν μπορεί παρά να είναι ένα και κοινό για όλες τις παρατάξεις:  επιστροφή τώρα με νόμο όλων των ακινήτων από το ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ.

Χιακή Συμπολιτεία

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.