Η Δημ. Αρχή πανηγυρίζει για τη δυνατότητα να επιβαρύνει την τσέπη των δημοτών

 

Οι μεγάλες νομοθετικές αλλαγές του «Καλλικράτη», πριν δέκα χρόνια, και του «Κλεισθένη» πρόσφατα, έχουν φέρει  τα πάνω κάτω  στην τοπική διοίκηση. Γνωρίσαμε και τα πρωτόγνωρα, να υπερισχύουν αποφάσεις συμβουλίων  της μειοψηφίας , διαγράφοντας με μονοκοντυλιά τις αρνητικές  ψήφους ή τις λευκές  ψήφους. Αυτός είναι ο τόσο… «δημοκρατικός» τρόπος που εμπνεύστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Επιβάλλεται η λογική «αποφασίζομε και διατάσσομε» με τη δικαιολογία  ότι πρέπει να ασκηθεί διοίκηση, καταργώντας στην ουσία το δημοτικό συμβούλιο.

Κάτι τέτοιο ζήσαμε στο Δημ. Συμβούλιο Χίου,  κατά  τη συζήτηση  για τα ανταποδοτικά τέλη του 2021, που έλαβε χώρα σε δύο πολύωρες συνεδριάσεις στις 13 και στις 20 Νοεμβρίου 2020.

Ο νόμος  προβλέπει, πέρα από τον έλεγχο των οικονομικών παρατηρητήριων που επέβαλλαν τα μνημόνια, οι προτάσεις που υποβάλλονται από τις αντιπολιτεύσεις για οικονομικά θέματα, και εν προκειμένω για τα ανταποδοτικά τέλη, να έχουν εισήγηση και της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου. Στην πράξη  για να καταθέσεις πρόταση που αφορά οικονομικά στοιχεία, θα πρέπει να έχεις υπάλληλο και γραφείο με πρόσβαση στα στοιχεία της οικ. υπηρεσίας, να συντάξεις την πρόταση, να την υποβάλλεις στην οικ. Υπηρεσία που θα εισηγηθεί, και μετά να την φέρεις στο συμβούλιο προς συζήτηση.

Αυτό συνέβη  και φέτος τόσο με την πρόταση που υποβάλλαμε ως ΛΑΣ (και με την οποία προτείναμε τις μεγαλύτερες μειώσεις στα ανταποδοτικά), αλλά και με την πρόταση που υπέβαλαν οι λοιπές αντιπολιτεύσεις ως εναλλακτική στην πρόταση της ΔΑ, και η οποία υπερψηφίστηκε και απετέλεσε  την τελική απόφαση του Δ.Σ.  και η οποία πρότεινε μειώσεις μεγαλύτερες από αυτές που πρότεινε η παράταξη του δημάρχου. Αποτέλεσμα λοιπόν της συνεδρίασης, ήταν να υπερψηφιστεί η πρόταση που στήριξαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (εκτός της ΛΑΣ), η οποία πρότεινε μεγαλύτερες μειώσεις στα ανταποδοτικά και αυξήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, από την πρόταση της Δημ . Αρχής. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μία απόφαση πιο φιλική προς το δημότη, από την πρόταση του Δημάρχου.

Θεωρούσαμε πάντα ότι οι αποφάσεις που αγγίζουν την τσέπη του δημότη, όπως τα ανταποδοτικά τέλη,  πρέπει να  λαμβάνονται  πρώτιστα με πολιτική βούληση. Και πρέπει να έχεις το θάρρος  να προβείς σε γενναίες μειώσεις, ειδικά σε μια εποχή που ο κόσμος βάλλεται από παντού με φόρους έμμεσους και άμεσους, η ύφεση έχει μπει για καλά στη  ζωή μας και η φτώχεια  για νοικοκυριά και επιχειρήσεις  είναι  προ των πυλών. Την ίδια στιγμή,  η ΔΑ γνωρίζει ότι για το 2020  θα εισπράξει αναδρομικά ένα μεγάλο ποσό  από την αύξηση των δηλωθέντων τετρ. μέτρων των ακινήτων των δημοτών, που ακόμα δεν έχει υπολογιστεί.

Ο Δήμαρχος αντί να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας, αποφάσισε να προσφύγει και να ζητήσει την ακύρωση  αυτής της απόφασης, που ενέκρινε μειώσεις μεγαλύτερες από τις  προτεινόμενες από τον ίδιο. Θα περιμέναμε  να είχε το πολιτικό θάρρος να δώσει κατευθύνσεις στην υπηρεσία  της οποίας ο ίδιος  προΐσταται  να  εξετάσουν και να τεκμηριώσουν  την πρόταση των αντιπολιτεύσεων και να εφαρμόσει αυτό που αποφάσισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό  θα ήταν μια πολιτική πράξη αξιοπρέπειας αλλά και ουσίας, τόσο για τη λειτουργία του Δ.Σ. όσο και για την εφαρμογή μεγαλύτερων μειώσεων στα ανταποδοτικά τέλη.

Δυστυχώς  παρά τις εξαγγελίες του δημάρχου για συνεργασία  με τις αντιπολιτεύσεις γίνεται για μια ακόμη φορά φανερό ότι όταν δεν συμπλέουν με τις δικές του απόψεις, προτιμά να  τορπιλίζει τις όποιες συνεργασίες , όπως φάνηκε από την  ασυνήθιστα ταχύτατη έκδοση της απόφασης της ακύρωσης, για την οποία μάλιστα πανηγυρίζει η δημοτική αρχή. Πανηγυρίζει δηλαδή για την δυνατότητα να επιβάλει αυξημένα ανταποδοτικά τέλη στους πολίτες της Χίου!

Πανηγυρίζει δηλαδή για την δυνατότητα να επιβάλει αυξημένα ανταποδοτικά τέλη στους πολίτες της Χίου! Πραγματικά πρωτοποριακό !

Κι έτσι οι Χιώτες  θα απολαύσουν  φέτος λαμπιόνια  και  διαδικτυακές  χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, αλλά όταν σβήσουν τα φώτα  θα ξαναέλθουμε στη καθημερινή  ζοφερή πραγματικότητα  των πληρωμών των φόρων και των τελών που έχουν φτάσει να καθορίζουν τη ζωή μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.