Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνου για τις επετειακές Εκδηλώσεις για την Επίσημη Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου του 1822 την Κυριακή 16 Μαΐου 2021

 

 

Είναι ημέρα Μνήμης, μιας θλιβερής περιπέτειας, μιας ιστορίας φωτιάς και αίματος, απίθανης σε αγριότητα και σύλληψης ανθρώπινου μυαλού και προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων κατοίκων του νησιού με φρικιαστικό τρόπο που αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας, οι οποίοι εξοντώθηκαν από τους Οθωμανούς ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί.

Φέτος, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, δεν μας δόθηκε η δυνατότητα πάνδημου μνημόσυνου πέραν των απλών επιβεβλημένων και επιτρεπόμενων ενεργειών απότισης της δέουσας τιμής στα θύματα, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του COVID-19.

Στις φετινές εκδηλώσεις Μνήμης στον Ανάβατο, για πρώτη φορά, θα μας τιμήσει με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η καταστροφή της Χίου συγκλόνισε όχι μόνο τον Ελληνισμό , αλλά και όλη την Ευρώπη. Η συμφορά της συγκίνησε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και έγινε αφορμή να πυκνωθεί το υπέρ της Ελλάδος φιλελληνικό ρεύμα. Οι  Σφαγές της Χίου έδωσαν την ώθηση , ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη και τόνωσαν το αίσθημα του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη συμβάλλοντας ταυτόχρονα ως προς την αίσια έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου είναι να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία των
Σφαγών του 1822 που στιγμάτισε το νησί της Χίου στη νέα γενιά, γιατί ο λαός
που ξεχνά την ιστορία του και το παρελθόν του δεν έχει μέλλον. Στην καρδιά, στο μυαλό και την ψυχή μας, η μνήμη της θυσίας ήταν, είναι και θα παραμείνει άσβεστη.  Γιατί … Δεν ξεχνώ… Και να θέλω, δεν μπορώ.

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ Γ. ΜΠΟΥΓΔΑΝΟΣ

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.