Συνέντευξη του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Απολλωνιάδος και βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ.κ. Ιωακείμ Αρχοντού στον Ρ/Σ ΑΝΤ1 ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Ο  Επίσκοπος Απολλωνιάδος και βοηθός Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ.κ. Ιωακείμ Αρχοντός  ήταν καλεσμένος αυτή την φορά στην εκπομπή «Χωρίς φόβο αλλά με πάθος» του Κωνσταντίνου Κυδώνη στο  Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου που μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στις 12.30 μ.μ.

Μετά από σχετική ερώτηση του Κ. Κυδώνη, ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος έδωσε κάποια βιογραφικά του στοιχεία. Γεννήθηκε στην Αθήνα από Ψαριανούς γονείς. Μέχρι τα πέντε του χρόνια έμεινε στα Ψαρά, όπου το 1974, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στον Πειραιά. Ο πατέρας του ήταν μετανάστης στις ΗΠΑ, όπου μετά την συνταξιοδότησή του γύρισε στα Ψαρά μένοντας εκεί μέχρι της κοιμήσεώς του, το 2016. Η μητέρα του είναι εν ζωή και έχει μια αδελφή.

Στον Πειραιά τελείωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση και μη θέλοντας να ακολουθήσει τον πατέρα του στην Αμερική, όπου έπρεπε να πάει για να εγχειριστεί στο μάτι, το οποίο έπασχε από κάποια σοβαρή πάθηση, επέλεξε να ακολουθήσει την Νοσηλευτική στην Πάτρα. Αποφοίτησε τελικά από την Νοσηλευτική Θεσσαλονίκης με άριστα και εν συνεχεία εγγράφτηκε στο δεύτερο έτος της Ιατρικής.

Το 1985 πήγε στις ΗΠΑ όπου έκανε μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Νέα Υόρκη.

Από μικρός ήθελε να γίνει μοναχός. «Αν και η μητέρα μου με απέτρεπε και δεν με άφηνε να πηγαίνω στο Μοναστήρι των Ψαρών, εγώ με κάθε ευκαιρία βρισκόμουν εκεί.»

Με τον πόθο της μοναχικής ζωής, ο νεαρός Ιωακείμ Αρχοντός πηγαίνει στο Άγιο Όρος, στην Σκήτη της Αγίας Άννης όπου εντάσσεται στην συνοδεία των «Θωμάδων». Εκεί μένει δύο χρόνια όπου επιτελεί το διακόνημα του γιατρού και του νοσοκόμου. Αμέσως μετά μεταβαίνει στην Νέα Μονή της Χίου όπου το  1991 παίρνει τον 1ο βαθμό της Ιεροσύνης από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κυρό Διονύσιο. Η οργανική του θέση ως Διάκονος ήταν στον Άγιο Ιωάννη στην οδό Ατσικής, ενώ σαν Ιερέας υπηρέτησε στα Αυγώνυμα, καθώς και σαν Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Χίου, Ψαρών & Οινουσσών. Για 13 συναπτά έτη υπηρέτησε ως εφημέριος στην Ι. Μ. Αγίου Μηνά, 3 έτη στον Άγιο Ισίδωρο Βροντάδου, περίπου δύο μήνες στον Άγιο Νικόλαο στο Νησί, 10 χρόνια στον Άγιο Νικόλαο Φραγκομαχαλά και από το 2003 μέχρι το 2015 εφημέριος στον Άγιο Νικόλαο Ψαρών.

«Στα Ψαρά έγραψα το πρώτο μου βιβλίο «Ο Άγιος Νικόλαος Ψαρών», ενώ  παράλληλα μου προσφέρθηκε μια υποτροφία από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσω Ιστορία. Πηγαινοερχόμουν στην Κέρκυρα για τριάμισι χρόνια παίρνοντας τελικά το μεταπτυχιακό δίπλωμα με άριστα, εκπονώντας την πτυχιακή μου εργασία πάνω στα χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης της Μονής των Ψαρών, η οποία μάλιστα εκδόθηκε σε βιβλίο από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.»

«Εκείνη την εποχή καταφέραμε να εντάξουμε στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα Μετόχια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και της Μονής καταφέρνοντας έτσι να γίνουν σημαντικά έργα σε αυτά.»

Αρχιμανδρίτης πλέον, μεταβαίνει το 2015 στην Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, όπου και παραμένει μέχρι το 2018. Εκεί εκτελεί χρέη Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως, αλλά και το διακόνημα της πνευματικής και ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Το 2018 μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου διακόνησε την εκεί Ιερά Μητρόπολη ως Ιεροκήρυκας. Το 2020 το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον εξέλεξε Επίσκοπο Απολλωνιάδος και βοηθό Επίσκοπο Βελγίου, Κάτων Χωρών και Λουξεμβούργου.

Από αυτά που είπε ο Θεοφιλέστατος ξεχωρίσαμε τα παρακάτω:

«Από μικρός αγαπούσα την ζωγραφική, αλλά με κέρδισε η Αγιογραφία γιατί πάντοτε με εντυπωσίαζε η Βυζαντινή Εικόνα, η οποία είναι προϊόν  Αγάπης, Προσευχής και Πνευματικότητας. Εξακολουθώ να αγιογραφώ, γιατί δεν θέλω το χέρι μου να αδρανοποιηθεί, αλλά να παραμείνει ένα εικαστικό όργανο Του Αγίου Πνεύματος».

«Η Ελλάδα είναι το κέντρο της Ορθοδοξίας. Για τους Έλληνες του εξωτερικού η Εκκλησία αναπληρώνει την έλλειψη της Πατρίδας, της οικογένειας, των συγγενών. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τους, είναι η θαλπωρή τους, γνωρίζονται και μεταξύ τους.»

«Όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν, ακόμη και οι πολιτικοί μας στις Βρυξέλλες. Αυτό που διαφέρει είναι η έκφραση της Πίστεως από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το ίδιο, ίσως και περισσότερο, πιστεύουν οι νέοι μας. Στην Ολλανδία λίγο πριν το Πάσχα εξομολόγησα 750 πιστούς, κυρίως νέους.»

«Ο Χριστιανισμός, είναι θρησκεία ελευθερίας. Δεν πιέζω κανέναν να ακούσει τον λόγο Του Κυρίου. Είναι θέμα επιλογής. Είμαι ανοιχτός σε όλους, αλλά αφήνω τον καθένα να επιλέγει αν θα έρθει κοντά μου.»

«Αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, αλλά διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις αν μπορεί να γεφυρωθεί το πολιτισμικό και θρησκευτικό χάσμα με τους Μουσουλμάνους κυρίως. Το βλέπουμε αυτό κυρίως σε νέα ζευγάρια Ελληνίδων με Μουσουλμάνους συζύγους στο Βέλγιο. Στην αρχή είναι όλα καλά. Μετά αρχίζουν τα προβλήματα με σοβαρότατο αντίκτυπο στα παιδιά.»

«Ο κορωνοϊός ταλαιπώρησε πολύ την Ι.Μ. Βελγίου, όπου αναγκαστήκαμε στην Αγία Κοινωνία να βουτάμε το κουταλάκι σε καθαρό οινόπνευμα κάθε φορά που κοινωνούσε κάποιος. Κάθε λίγο έμπαιναν στους Ι. Ναούς για ελέγχους. Αυτοί που έπαθαν οικονομική ζημιά ήταν οι Ρουμάνοι, οι οποίοι πλήρωσαν υπέρογκα πρόστιμα μέχρι να αλλάξουν την τακτική τους.»

«Έχω εμβολιαστεί με το μονοδοσικό και θεωρώ ότι πρέπει να φθάσουμε το 75-80% του πληθυσμού σε εμβολιασμούς ώστε να αποκτήσουμε το τείχος προστασίας.»

«Θα παραμείνω στην Ι.Μ. Βελγίου, πιστός στην εκλογή Του Κυρίου».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.