ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΓΔΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ Ν. ΧΙΟΥ

 

 

Αγαπητοί μου, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες στη Χίο, τα Ψαρά, τις Οινούσσες και απανταχού γης,

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΝΤΑ

Η άφιξη στο λιμάνι της Χίου του ελευθερωτή στρατού στις 11 Νοεμβρίου 1912, ανήμερα της εορτής των πολιούχων Αγίων μας, Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, σήμανε το τέλος των δεινών εκατοντάδων χρόνων και εκπλήρωσε τον άσβεστο πόθο της Απελευθέρωσης και της πολυπόθητης ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό, στην μητέρα – Ελλάδα.

Φέτος, που ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης συμπίπτει με τα 109 χρόνια της Ελευθερίας των νησιών μας, φέρνουμε στη μνήμη μας την ημέρα που ο τότε δήμαρχος υποδέχθηκε τους Έλληνες ελευθερωτές της πόλης στο λιμάνι με τη φράση «Πού είστε μωρέ παιδιά και σας περιμέναμε πεντακόσια χρόνια;», ανακαλούμε στη σκέψη μας τη στιγμή που η νεαρή τότε Ευγενία Μαδιά κατασκεύασε και παρέδωσε στη στρατιωτική διοίκηση της Χίου την πρώτη Ελληνική σημαία, αντικαθιστώντας την οθωμανική του φρουραρχείου.

Γυρίζουμε πίσω στο χρόνο, στους ποταμούς αίματος που πλήρωσαν οι πρόγονοί μας και στα χρόνια μαρτυρικής σκλαβιάς που έζησαν κάτω από τον δυσβάσταχτο τούρκικο ζυγό και κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ.

Ενθυμούμαστε όμως και τις ανεπανάληπτες στιγμές του νικηφόρου αποτελέσματος, που επιτεύχθηκε μέσα από αγώνες, ομοψυχία και υποδειγματικό πατριωτισμό.

Και γιορτάζουμε πολλαπλά, ευγνωμονούντες και παραδειγματιζόμενοι από τις διαχρονικές αξίες των προγόνων μας που περισσότερο από ποτέ, στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, έχουμε ανάγκη και που αποτελούν το πολύτιμο «οπλοστάσιό» μας.  Παράλληλα, ενδυναμώνουμε την αποφασιστικότητα, την αγωνιστικότητα, το αίσθημα της συλλογικότητας και ενότητας, την εθνική συνείδηση σχεδιάζοντας με άξονα αυτά ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τον τόπο μας.

Με συγκίνηση, σας εύχομαι να έχουμε όλοι μαζί έναν όμορφο και ασφαλή Εορτασμό των Ελευθερίων μας, συναισθανόμενοι τη βαριά ευθύνη μας να υπερασπιζόμαστε παντοιοτρόπως τις δημοκρατικές μας αξίας.

 

Παντελής Γ. Μπουγδάνος

Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου τ. Αντιπεριφερειάρχης Χίου

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.