ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ένα πλωτό μουσείο: πλοίο HELLAS LIBERTY.+video. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Το Ελλάς Λίμπερτυ, το μοναδικό πλωτό μουσείο της χώρας μας έχει γενέθλια. Συμπληρώνει εφέτος 77 χρόνια από την κατασκευή του. Ας δούμε το ιστορικό…

HELLAS LIBERTY: Το πλωτό μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας 77 χρόνων, ναυπηγήθηκε το 1941, βρίσκεται ελλημενισμενο στο λιμάνι του Πειραιά, στη προβλήτα Σιλο – Πύλη Ε2, είναι δε ανοιχτό για το κοινό όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο με την ιστορία του HELLAS LIBERTY!…

Το πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ,-όπως μας πληροφορεί η σελίδα του ομίλου «ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ»-, αποτελεί ένα από τα 3 εναπομείναντα πλοία Liberty, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να δωρίσει προς την Ελληνική κυβέρνηση το 2007. Το πλοίο έφθασε ρυμουλκούμενο εις τον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009 και περί τον Μάιο άρχισαν εργασίες αποκατάστασης εις την αρχική του μορφή, οι οποίες περατώθηκαν τον Ιούλιο του 2010.

Σήμερα το πλοίο είναι ελλιμενισμένο στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα «ΣΙΛΟ» Πύλη Ε3, ανοιχτό εις το κοινό καθημερινά με επισκέπτες παλαιούς και νέους ναυτικούς, σπουδαστές από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, φοιτητές από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου ακόμη και από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, πολυάριθμους καραβολάτρεις, όπως τους αρέσει α αποκαλούνται, πολυάριθμους τουρίστες που καταφθάνουν από τα κρουαζιερόπλοια και το βλέπουν στην είσοδο του κεντρικού λιμένα και γενικά επισκέπτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε βίντεο, την ιστορία του HELLAS LIBERTY.

Τα πλοία Λίμπερτυ που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, είναι αξιοσημείωτο ότι βγήκαν αλώβητα από πολεμικές επιχειρήσεις και σήκωσαν όλο το βάρος των μεταφορών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα αργοκίνητα αυτά πλοία των 10 κόμβων ταχύτητας ήταν εκείνα που μετέφεραν εκατομμύρια τόνους πυρομαχικά, εφόδια υλικά, άρματα, τρόφιμα, πετρέλαια και κάρβουνο, ατμομηχανές, στρατιωτικά οχήματα, ζώα και ζωοτροφές, φαρμακευτικό υλικό και πάσης φύσεως ειδών μέριμνας σε όλα τα μέτωπα του πολέμου από τη Βόρεια θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο. Κάποια επίσης απ΄ αυτά με το περιορισμένο πολεμικό εξοπλισμό τους (πρωραία και πρυμναία πυροβόλα) κατάφεραν και κατέρριψαν γερμανικά αεροσκάφη και με βόμβες βυθού βύθισαν και υποβρύχια ενώ κάποια άλλα μετέφεραν αιχμαλώτους.

Στις 20 Αυγούστου 1945, μόλις έξι ημέρες μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους, η Ναυτιλιακή Επιτροπή ακύρωσε όλα τα συμβόλαια περαιτέρω ναυπήγησης Λίμπερτυ των οποίων η ναυπήγηση είχε αρχίσει το 1941 ενώ μέχρι εκείνη την ημέρα είχαν καθελκυστεί 2.710 αμερικανικά Λίμπερτυ που αν προστεθούν και τα αρχικά 60 για λογαριαμό της Βρετανίας και τα 25 από τον Καναδά –οι άλλες δυο χώρες κατασκευής Λίμπερτυ-, ο συνολικός αριθμός τους έφθασε τα 2795 πλοία.

Το 1947 αγοράστηκαν 100 Liberty από Έλληνες εφοπλιστές , πλοία που εργάστηκαν περίπου 30 χρόνια κι εκεί υπηρέτησαν χιλιάδες ναυτικοί μας.

 

Πηγές: Όμιλος Φίλων Λίμπερτυ’, Wikipedia. Βίντεο, φωτογραφίες: διαδίκτυο.

 

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

https://www.youtube.com/watch?v=viRNfwKUubs

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.