ΔΙΗΓΗΜΑ. ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ.- Διήγημα. Του Κώστα Λιάκου.

 

Ι.

Εκείνο το απόγευμα του Αυγούστου δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο. Ένας από τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, από το μπαλκόνι μιάς από τις καταθλιπτικές της πολυκατοικίες, παρουσιάζει για λίγο μιά όψη απρόσμενη! Διαφορετική! Κι αυτό, αφού έχει ερημώσει από αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, περαστικούς και από οτιδήποτε, που μπορεί να αποτελεί αισθητική και ηχητική ενόχληση.

Εκείνες ακριβώς τις στιγμές, εμφανίζονται κάποιες ξεχασμένες Ανθρώπινες παρουσίες. Ένας άντρας γύρω στα σαρανταπέντε. Ψηλός, αδύνατος, με ένα χαμόγελο πλέριο από ευγένεια, μα και στοργή, καθώς πέφτει πάνω σε ένα παιδί επτά με οκτώ χρονών, περίπου. Ένα αγόρι, που το κρατά από το μπράτσο βοηθώντας το να περπατήσει τον ελαφρώς, ανηφορικό δρόμο, αφού για τα τρεμάμενα πόδια του είναι λίγο δύσκολο.

-Μπράβο, γυιέ μου.

– Κάθε φορά καλύτερα τα καταφέρνω, πατέρα. Έτσι;

Φυσικά, παιδί μου.

Δίπλα, ακολουθεί μιά νέα, όμορφη γυναίκα με μαλλιά ξανθά ως τους ώμους. Οι λάμψεις των χαμογελαστών ματιών της, δίνουν την αίσθηση πώς οι ακτίνες του γυιού του Τιτάνα Υπεριωνα, φαντάζουν – τούτες τις στιγμές – αδύναμες. Κι όμως! Αυτές ακριβώς οι λάμψεις, έκαναν πιο ορατές την Ανεξάντλητη μητρική τρυφερότητα με κάποια αδιόρατη μελαγχολία.

Δυό Άνθρωποι δηλαδή, δυό γονείς, που φαίνονται αποφασισμένοι να κρατήσουν όρθιο ό,τι πολυτιμότερο! Χωρίς να λυγίσουν μπροστά στα μπουρίνια μιάς πραγματικότητας, εχθρικής για τα ανθρώπινα όρια.

 

ΙΙ

Λένε, πώς “μιά φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις”. Πόσα τέτοια στιγμιότυπα, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν ακόμα και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο εμπορικός ανταγωνισμός όμως, δεν πρέπει να ξεφύγει από το πνεύμα μιάς “σύγχρονης”, αδηφάγας, ασυγκράτητης εποχής, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε τροχοπέδη να είναι στη ξέφρενη, ανελέητη πορεία του.

Κώστας Λιάκος..

(μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρίας Κορινθίων Συγγραφέων).

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.