Καμία ανέχεια στις καθυστερήσεις ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου, έπειτα από την παράσταση διαμαρτυρίας που διατέλεσε στο Δικαστικό Μέγαρο ενώπιον του Υφυπουργού Υποδομών κ. Ταχιάο, του Βουλευτή κ. Νότη Μηταράκη και λοιπών σημαντικών αιρετών προσώπων, απέδωσε επιστολή με τα αιτήματα του, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση του έργου, την μη κατάργηση του Ειρηνοδικείου του νησιού, καθώς και την μονιμοποίηση υπαλλήλων:

“Ως Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου, για άλλη μια φορά εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Δικαστικό Μεγάρου, για το οποίο σημειωτέον ο κυβερνητικός βουλευτής πέρσι, κατά την προεκλογική περίοδο, μας διαβεβαίωνε ότι 31/03/2024 θα είναι έτοιμο! Ένα έργο που ξεκίνησε το 2007-2008 και σήμερα είναι ακόμα εργοτάξιο, οι εργασίες προχωράνε με ρυθμούς χελώνας και κανείς δε μας απαντάει πότε θα παραδοθεί, εάν τελικά παραδοθεί!

Ταυτόχρονα λέμε όχι στην επιχειρούμενη κατάργηση – συγχώνευση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και το Ειρηνοδικείο Χίου! Η κυβέρνηση ακολουθώντας τη λογική του «κόστους – οφέλους» και στη Δικαιοσύνη (όπως στα σχολεία, στα νοσοκομεία, ΕΛΤΑ και άλλες δημόσιες δομές), επιδιώκει να εξαφανίσει απ’ τον χάρτη δεκάδες δικαστικές υπηρεσίες, κάνοντας την πρόσβαση του λαού στη δικαιοσύνη δυσκολότερη και ακριβότερη και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων που ξαφνικά μπορεί να βρεθούν να εργάζονται σε άλλη πόλη απ’ αυτήν που κατοικούν. Δεν δεχόμαστε στο όνομα του κόστους να μπουν λουκέτα σε υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες!

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων που ξαφνικά μπορεί να βρεθούν να εργάζονται σε άλλη πόλη απ’ αυτή που κατοικούν. Αντίστοιχα προβλήματα – ακόμα και επιβίωσης – θα αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Είναι σαφές ότι προωθείται μια Δικαιοσύνη, που από τη μια μεριά να εξυπηρετεί με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις τους και από την άλλη να ορθώνει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν.

Μοναδικό κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών, στη Δικαιοσύνη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να ολοκληρωθεί άμεσα το Δικαστικό Μέγαρο Χίου και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό για όσο διαρκούν οι εργασίες.
  • Να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία στη Χίο – ΟΧΙ στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Χίου.
  • Μαζικές προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων. Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ετήσιο προγραμματισμό για την αναπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ.
  • Αυξήσεις των αποδοχών μας επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών.
  • Να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης.”

 

Ακόμη, με την κάτωθι μαρτυρία, εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους λόγω της απαξίωσης στο πρόσωπό τους με τη μη απόδοση λύσης στα όσα δικαίως απαιτούν:

“Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου προέβη την Τρίτη 26/03/2024, σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Υφυπουργό Υποδομών, ο οποίος επισκέφτηκε το δικαστικό μέγαρο Χίου, και αντιμετωπίσαμε την απαξίωση από πλευράς του κυβερνητικού κλιμακίου. Από την πλευρά μας στηλιτεύσαμε το γεγονός ότι το δικαστικό μέγαρο προεκλογικά ολοκληρώνεται ενώ μετεκλογικά αφήνεται στο έλεος, αφού ο κυβερνητικός βουλευτής του νησιού προεκλογικά είχε δηλώσει ότι 31/3/2024 το έργο θα έχει παραδοθεί. Ενώ αρχικά ο κ. Υφυπουργός δεν απαντούσε στο επίμονο ερώτημά μας πότε  θα παραδοθεί το έργο, στη συνέχεια φόρτωσε τις ευθύνες στον εργολάβο. Αλήθεια με ποιου ευθύνη δίνονται οι εργολαβίες; Τελικά, άλλη μια επίσκεψη εκπροσώπου της κυβέρνησης στο δικαστικό μέγαρο της Χίου, κατέληξε σε νέα παράταση ως προς την παράδοσή του, αυτή τη φορά για τον Μάρτιο 2025.

Σημειωτέον, σε ό,τι αφορά στον δικαστικό χάρτη, ο κ. Υφυπουργός δήλωσε άγνοια, (για τον δικαστικό χάρτη) καθώς «δεν είναι αρμόδιος», όπως μας είπε! Κι επειδή εμείς δεν βλέπουμε μόνο το δέντρο αλλά το δάσος, ξέρουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι οι αλλαγές στη δικαιοσύνη με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού και των μνημονιακών δεσμεύσεων, από τη μια προωθούν μια δικαιοσύνη που εξυπηρετεί με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις τους, και από την άλλη ορθώνει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά, δικονομικά και κοινωνικά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν, επιτείνοντας τον εργασιακό ορυμαγδό. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε ως συνειδητοποιημένοι δημόσιοι υπάλληλοι -και δη του χώρου της Δικαιοσύνης – ότι μοναδικό κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών όπου υπηρετούμε με ευσυνειδησία, φιλοτιμία. Η άμεση ολοκλήρωση του δικαστικού μεγάρου Χίου, προκειμένου να δουλεύουμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και αδύναμων πολιτών, προκειμένου να μην περιφέρονται από κτίριο σε κτίριο για ένα πιστοποιητικό, παραμένει πάγιο αίτημα μας και δεν εφησυχάζουμε από άλλη μια υπόσχεση!”

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.