ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΙΝΑ ΜΗ ΚΡΙΘΗΤΕ Υπό Αναστασίου Ι. Τριπολίτη, Ιατρού

 

 

Τέλος Σεπτεμβρίου 2021

 

Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από την επιστροφή μας από τη Χίο στην Αθήνα και ο «κουρνιαχτός άρχισε να κατακαθίζει», όπως θα έγραφε και ο ποιητής. Δηλαδή το μυαλό μας άρχισε να ηρεμεί και η σκέψη μας να μπαίνει στα καθημερινά!… Όμως κάποια πράγματα αργούν να ηρεμήσουν όπως π.χ. κάποιες συναντήσεις, ιδίως μεταξύ πνευματικών ανθρώπων. Μια τέτοια συνάντηση ήταν στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Νέον Χιακόν Λειμωνάριον», την παρουσίαση του οποίου έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητρο­πολίτης μας Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος.

Ξεκίνησα να γράψω δυο λόγια για το εν λόγω βιβλίο και… μπερ­δεύτηκα. Τι να πρωτογράψω; Για την εμφάνιση ή για το περιεχόμενο, για το οποίο είμαι ο πλέον αναρμόδιος να γράψει κάτι!… Κι όμως, θα προσπα­θήσω να το περιγράψω με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια. Ξεκινάω από τον τίτλο για να πάω μετά στην εμφάνιση και το περιεχόμενο.

Τι σημαίνει λοιπόν «λειμωνάριον» και γιατί είναι «νέον»; «Λειμωνάριον» λοιπόν, κατά τον Γ. Μπαμπινιώτη (Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο, σελ. 571): «Είναι η συλλογή διδασκαλιών και ενάρετων πράξεων αγίων, μαρτύρων ή μοναχών ως λογοτ.(;)[1] είδος στο Βυζάντιο». Τώρα, γιατί είναι «νέον»; Απλά διότι από το πρώτο(;), το εκδοθέν στη Βενετία το 1819, έχουν μεσολαβήσει άλλες έξι εκδόσεις (το σημερινό είναι 7η έκδοση, αλλά και το βενετσιάνικο «νέον» ονομάζετο).

Αλλά, για να επανέλθομε στο σήμερα, κρατάω στα χέρια μου ένα ΒΑΡΥ (πολύ βαρύ) βιβλίο 508 σελίδων, διαστάσεων 33,5×23,5, όταν τα συνηθισμένα βιβλία έχουν διαστάσεις 22,5×14,5, και το οποίο στη σελ. 6 γράφει (παραθέτω):

Ακολουθούν οι φωτογραφίες κάποιων εικονισμάτων και μια πανο­ραμική φωτογραφία της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου. Στην επόμενη σελίδα αναγράφεται η αφιέρωση «Στην Ιερά Μνήμη Χριστοφόρου Σερεμέλη, Αμβροσίου Μιχάλου και Χριστοφόρου Γεραζούνη», οι οποίοι (και οι τρεις) διετέλεσαν Ηγούμενοι της Ιεράς Μονής μεταξύ των ετών 1897 έως 1994. Την επομένη σελίδα καταλαμβάνει «Ομοιότυπον της σφραγίδος του Αγίου Νικηφόρου του Χίου», και τέλος μπαίνομε στο κείμενο το οποίο προλογίζει ο Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος, και ο έχων την γενική ευθύνη της εκδόσεως κ. Γεώργιος Πιτσινέλης, Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εντύπωση μου έκανε από τον πρόλογο του Σεβασμιωτάτου η παρά­γραφος στην οποία αναφέρει ότι «η χορηγία αυτής (σ.σ. της εκδόσεως) εγένετο υπό της αγιοτρόφου και ναυσικλυτής[2] ευδρόμου πνευματικής ολκάδος της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου Βροντάδου».

Επειδή λοιπόν το σπίτι μου στον Βροντάδο είναι ένα από τα 3-4 σπίτια που «άπτονται» σχεδόν της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου, κι επειδή εκεί μεγάλωσα, διερωτώμαι[3] ποιος είναι υπεύθυνος να φροντίζει για τη συντήρηση της Μονής; «Ποιητικόν» ερώτημα, διότι – φαντάζομαι – υπεύ­θυνη είναι η Μητρόπολη Χίου. Είμαι σίγουρος ότι οι έχοντες την ευθύνη της Μονής (και όχι μόνο ο ταλαίπωρος ο Βικέντιος[4]), γνωρίζουν ότι… οσο­νούπω η Μονή καταρρέει. Οι φωτογραφίες (για όποιον δεν έχει επισκεφθεί τη Μονή) που υπάρχουν στον Χιακό Τύπο, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές!…

Τα 1.000 αντίτυπα που κυκλοφόρησε το Λειμωνάριον, αν πωληθούν όλα (60€ πωλείται το ένα) θα συγκεντρωθούν 60.000€. Βέβαια τα μισά(;) είναι έξοδα! Άραγε θα βρεθεί κάποιος να βοηθήσει στη συντήρηση (διατή­ρηση) της Μονής;

Για να επανέλθω στο βιβλίο, διάβασα επιλεκτικά τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Μακαρίου εκ Κορίνθου (γείτονάς μου στον Βροντάδο της Χίου), του Αγίου Ισιδώρου και της Αγίας Μυρόπης, του Αγίου Ανδρέου του Αργέντη, του Αγίου Πολυδώρου και το Αγίου Μοδέστου, και άξιζε τον κόπο! Η γνώμη μου είναι ότι αυτό το βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη, δεν γράφω από κανένα σπίτι, διότι τα 60€ δεν μπορεί να τα διαθέσει ο καθένας!…

Τελειώνοντας, και χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο, θα κάνω μια μικρή… σύσταση. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε «βαριά» καθαρεύουσα! Αν ποτέ γίνει επανέκδοση, καλό θα ήταν να «απλουστευτεί» λίγο η γλώσσα(!…) διότι ο μέσος Έλληνας δεν πολυκαταλαβαίνει την άψογη καθαρεύουσα!

Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην έκδοση αυτού του αριστουργήματος. Εύχομαι να σας βοηθάει ο Θεός, για να διατηρείτε την Υγεία Σας.

 

Με Χριστιανική Αγάπη,

Α. Ι. Τριπολίτης

Ιατρός

 

Υ.Γ.: Ελπίζω οι «έχοντες» (και κατέχοντες) να βοηθήσουν και την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου Χίου και την απόκτηση του «Λειμωναρίου» από τις βιβλιοθήκες της Χίου.

[1]     Το ερωτηματικό είναι δικό μου.

[2]     Προσπάθησα να ερμηνεύσω αυτές τις λέξεις καταφεύγοντας στα σχετικά λεξικά (Μπαμπινιώτη) αλλά δυστυχώς απέτυχα!…

[3]     Η κριτική μου είναι καλοπροαίρετη και αποβλέπει στο να ευαισθητοποιήσει τους «έχοντες» να… βάλουν το χέρι στην τσέπη τους και να βοηθήσουν τη Μονή πριν να είναι πολύ αργά!…

[4]     Βικέντιος: ο μοναδικός μοναχός (εκ Ψαρών) που συνεχίζει να ζει στην Ι. Μονή!…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.