Προσκύνημα στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα (Σαράντα) Μαρτύρων, πόλεως Χίου (09.03.2021)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων βρίσκεται στην περιοχή Νερομύλων- πόλεως Χίου (κάτω από την Αγία Αικατερίνη και πριν τον Άγιο Σπυρίδωνα).

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Ναός ανηγέρθη και ανήκε σε οικογένεια του Βροντάδου {από την Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μουτσαινης Βροντάδου -“Παναγία Μούτσαινα” όπως αποκαλείται σήμερα ή “Παναγίας Ναυτίλλης” πολύ παλαιότερα- στην οποία και υπάγεται μέχρι σήμερα κατά το Κανονικό (Εκκλησιαστικό) Δίκαιο}.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε και την παλαιά επιγραφή της οικογενείας “Χατζή Δημητρίου Τσατσαρωνη”, που χρονολογείται το έτος 1863.

Εντός του Ιερού Ναού διατηρείται συντηρημένο το παλιό τέμπλο του Ναού, ο Αρχιερατικός Δεσποτικός Θρόνος (νομίζω ότι, τελευταία φορά που χοροστάτησε επάνω του Αρχιερεύς, ήταν στον Εσπερινό της πανηγύρεως του Ναού, πριν από 20 χρόνια, επί μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Διονυσίου, όπου ήμουν παρών), καθώς και μέρος του ξυλόγλυπτου Άμβωνος.

Ο Ναός, πολύ ευπρεπισμενος (εσωτερικά και εξωτερικά) φέρει μικρό “γυναικωνίτη”, μικρή αίθουσα έναντι του και ικανό περιβάλλοντα χώρο.

Όπως με ενημέρωσε ο καθηγητής θεολόγος κ. Ζαχαρίας Ζηνέλης, παλιός Λαμπαδάριος (Ιεροψάλτης) του Αγίου Σπυρίδωνα Νερομύλων (στις αρχές της δεκαετίας του 1980), ο Ναός ανακαινίστηκε ριζικά με δαπάνη της οικογενείας των ευπατριδων πλοιοκτητών Φαφαλιού (αγαπούν και ενισχύουν ποικιλοτρόπως την Παναγία Μούτσαινα Βροντάδου) γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1980, με εργολάβο τον αείμνηστο Μ. Ψώρα από το Βροντάδο.

Και του χρόνου με υγεία σε όλους, να εορτασθεί και τιμηθεί η μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (που μαρτύρησαν στην παγωμένη λίμνη της Σεβαστείας του έσω Πόντου, επειδή ήσαν χριστιανοί στρατιώτες και δεν δέχθηκαν να αρνηθούν τον Χριστό, στις 9 Μαρτίου του 320 μ.Χ.), με την παρουσία ευλαβών πιστών.

 

Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος

Master Ορθόδοξης Θεολογίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.