Tην άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι συνεχείς αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζονται ως μείζονα μεταναστευτική κρίση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει καλέσει τους περιφερειάρχες σε έκτακτη σύσκεψη αύριο, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα της δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ώστε να αποσυμφορηθούν άμεσα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία των καθημερινών αφίξεων αυξάνουν την ανησυχία, δεδομένου ότι εκατοντάδες άνθρωποι περνούν πλέον καθημερινά από την Τουρκία στη χώρα μας. Προχθές, συνολικά στα νησιά – προορισμούς μεταναστών του Αιγαίου έφτασαν 654 άνθρωποι, εκ των οποίων μάλιστα οι 180 αποβιβάστηκαν σε άλλα νησιά – όχι σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω όπου υπάρχουν τα ΚΥΤ και νομίμως πραγματοποιείται η καταγραφή. Χθες έως τις 4 μ.μ. άλλα 324 άτομα είχαν φτάσει σε Λέσβο (250), Χίο (54) και Σάμο (20).
Πλέον, στη Μόρια βρίσκονται 12.500 άνθρωποι, ενώ το ΚΥΤ τυπικά χωράει 3.000, στη Χίο 3.680 (χωρητικότητα 1.014), στη Σάμο 5.267 (χωρητικότητα 648), στη Λέρο 1.454 (860) και στην Κω 3.093 (816). Χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στην ύπαιθρο, ενώ τις τελευταίες ημέρες στα νησιά σημειώθηκαν και βροχοπτώσεις.
Σε αυτές τις συνθήκες και μετά τη ματαίωση της δημιουργίας νέας δομή στον Καραβόμυλο, η ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα είναι πιεστική. Την Τρίτη το βράδυ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με μέιλ που απέστειλε στους 13 νεοεκλεγμένους περιφερειάρχες τούς ζητάει να παρευρεθούν σε σύσκεψη για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να προτείνουν ή να στηρίξουν τη λειτουργία δομών στην επικράτειά τους έτσι ώστε να υπάρξει κατανομή και διασπορά των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Αμυνας έχει καταρτίσει λίστα με ανενεργά στρατόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας με χαμηλό σχετικά κόστος, αλλά και ταυτόχρονα σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο οι Περιφέρειες να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια με τις τεχνικές υπηρεσίες που διαθέτουν στη διαμόρφωση των χώρων που θα επιλεγούν για τη δημιουργία των νέων δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί άμεσα και η στέγαση σε κατάλληλες δομές των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το θέμα έχει επανειλημμένως αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες.
Εχει ολοκληρωθεί ήδη η καταγραφή των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στα ΚΥΤ στα νησιά, αλλά και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας και σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τις 4.500, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε ακατάλληλες συνθήκες σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ αρκετά παραμένουν σε κέντρα κράτησης ή και στον δρόμο. Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται επίσης να τεθεί στη σύσκεψη, με τον υπουργό να ζητάει από τους περιφερειάρχες να προτείνουν και να στηρίξουν τη δημιουργία κατάλληλων δομών για ασυνόδευτους ανηλίκους.
Πηγή: Καθημερινή