ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: “ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ.. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ” Παρουσίαση της Καμπάνιας για την βία στις γυναίκες από Θεατρεργάτες Κοφιναίοι

Ο Σύλλογός μας ΕΕΑΣ Κοφινά Σήφι, ως ένας ενεργός κοινωνικός πυρήνας της Χίου, είδε με ευαισθησία τα συχνά περιστατικά κακοποίησης των γυναικών και αποφάσισε να ξεκινήσει μια καμπάνια ενάντια στην πάσης φύσεως «ΒΙΑ» που ασκείται σ’ αυτές.

Οι γυναίκες λοιπόν της ομάδας μας «Θεατρεργάτες Κοφιναίοι» έκαναν πρόσφατα μια φωτογράφιση, ντυμένες όλες στα κόκκινα μπροστά στο φακό του Μπάμπη Κοιλιάρη που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά την παρουσίαση αυτή.

Στα φορέματα, επιλέχθηκε το κόκκινο χρώμα, γιατί συμβολίζει την βία αλλά και την αγάπη, τον έρωτα αλλά και το πάθος. Από την αισιόδοξή του πλευρά ως αναστάσιμο χρώμα οδηγεί στη ανάταση και την λύτρωση των πασχόντων από τα δεινά.

Σαν σύμβολο αυτής της δικής μας κίνησης επιλέχθηκε για το χρώμα της, «η Χιώτικη Λαλάδα» και σαν επισφράγισμα δημιουργήθηκε ένα υπέροχο κόσμημα με εγχάρακτο το σχήμα της από την Βασιλεία Βερβεράκη (Τεχνοτροπίες Βασιλεία) με την οποία θα συνεργαστούμε και στο μέλλον.

Με την κίνησή μας αυτή θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις, αφ’ ενός για να σταματήσει η βία και αφ’ εταίρου οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα να βρουν συμπαραστάτες και να οδηγηθούν στον αρμόδιο φορέα που θα τις συμβουλεύσει και θα τις περιθάλψει.

Γι αυτό, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών που λειτουργεί στο Δήμο Χίου, μόλις το πληροφορήθηκε, αγκάλιασε την πρωτοβουλία του συλλόγου μας και στέκεται δίπλα μας, έτοιμο να κατευθύνει κατάλληλα όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία.

Ευχαριστούμε 

ο Πρόεδρος 

Ματθαίος Μαυρογιώργης

 

Η βία κατά των γυναικών στη συντροφική σχέση είναι ένα σύνολο επιθετικών και εξαναγκαστικών συμπεριφορών που κάνει κάποιος, ο οποίος έχει ερωτική σχέση με μία γυναίκα με στόχο να την εξουσιάζει και να την ελέγχει. Η βία ακολουθεί έναν κύκλο συμβάντων, (κύκλος της βίας) ο οποίος έχει τρεις φάσεις:

Κατά την πρώτη φάση του κύκλου της βίας, παρατηρείται ένταση και οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη. Χαρακτηριστικό αυτής της φάσης είναι η ψυχική αγωνία και ο φόβος των γυναικών.

Η δεύτερη φάση του κύκλου της βίας είναι η φάση της έκρηξης η οποία περιλαμβάνει την έλλειψη ελέγχου και τα σοβαρά επεισόδια κακοποίησης. Η βία εδώ προκαλεί σοβαρές σωματικές βλάβες, ακόμα και το θάνατο.

Στη συνέχεια ακολουθεί η τρίτη και τελική φάση της κυκλικής θεωρίας της βίας που χαρακτηρίζεται από τη μεταμελημένη συμπεριφορά του δράστη. Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται.

Η βία κατά των γυναικών στη συντροφική σχέση έχει τρεις μορφές: Σωματική κακοποίηση, Σεξουαλική κακοποίηση, Ψυχολογική κακοποίηση.

Η Σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει συμπεριφορές που προκαλούν σωματικό πόνο, τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο.

Η Σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει τον εξαναγκασμό από το σύντροφο προκειμένου η γυναίκα να συμμετέχει σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη είτε παρά τη θέλησή της, είτε στις περιπτώσεις που εκείνη δεν είναι σε θέση να αρνηθεί ή να δηλώσει την προθυμία συμμετοχής της λόγω ασθένειας, διαταραχής, επήρειας αλκοόλ κλπ.

Η Ψυχολογική κακοποίηση τέλος, περιλαμβάνει τη λεκτική κακοποίηση (έντονη κριτική, προσβολές, τις βρισιές κλπ.) το συναισθηματικό εκφοβισμό (τρομοκρατία, απειλές), απομόνωση από το οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον, ζήλια και έλεγχος, οικονομική κακοποίηση (δεν της επιτρέπει να εργαστεί, να έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς).

Η βία κατά των γυναικών συνιστά κοινωνικό φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις που έχει επιπτώσεις στη σωματική και συναισθηματική υγεία της γυναίκας και επηρεάζει τη ζωή της σε όλα τα επίπεδα. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διώκεται ποινικά.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής γυναικών του Δήμου Χίου παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης (ψυχολογική, κοινωνική, νομική και εργασιακή) σε γυναίκες θύματα βίας και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (άνεργες, μονογονείς, κλπ.) Οι υπηρεσίες είναι ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής. Λειτουργεί στη Χίο στη Διεύθυνση Βερίτη 27 Καμμένος Πύργος.

Τηλ. Επικ: 2271350040 και 2271350025.

(Πηγές: _Walker Lenore, 1994“Abused women and survivor therapy”, American Psychological Association _ Πετρουλάκη Κ. κ.α. 2013 «Οδηγός απόδρασης από μία βίαιη σχέση», Κάπα Εκδοτική)
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Δ.ΧΙΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.