Ευχαριστήριο στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και αίτημα για δεύτερο αιματολόγο στο Νοσοκομείο Χίου

 

Χίος, 5-4-2022

Πρόσφατα χρειάστηκε να επισκεφθώ επανειλημμένα, το νοσοκομείο μας, για διάφορες εξετάσεις. Συνάντησα καλούς επαγγελματίες οι οποίοι με ευγένεια, επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια προσπαθούν καθημερινά να φέρουν εις πέρας το λειτούργημά τους. Με την ευκαιρία, θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου με το οποίο συναναστράφηκα ( διοικητικό, νοσηλευτικό, ιατρικό)  μα ιδιαίτερα τους Ιατρούς κα. Δημητρακοπούλου  Ηλέκτρα, κ. Μαλαφή Ιωάννη, κ. Αμέντα Γεώργιο και κ. Νικολάου Γεώργιο. Όλοι τους ήταν ευγενέστατοι, κατατοπιστικότατοι και με αντιμετώπισαν με ανθρωπιά και επαγγελματισμό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στο νοσηλευτικό προσωπικό της ημερήσιας  νοσηλείας. Στην μια περίπου ώρα που έμεινα εκεί δεν υπήρξε λεπτό που να  μην εξυπηρετούν κάποιον ασθενή και παρόλα αυτά ήταν πάντα με το χαμόγελο πρόθυμοι να βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστεί κανείς.

Παρατήρησα, λοιπόν, ότι το νοσοκομείο έχει μόνο μια αιματολόγο, η οποία είναι υπεύθυνη για όλο το νησί. Μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα, έμαθα ότι η μια και μόνη γιατρός αιματολόγος έχει οργανική θέση στον εργαστηριακό τομέα, αιματολογικό εργαστήριο και αιμοδοσία και τα τρία τελευταία  χρόνια  είναι  η  μόνη  αιματολόγος στο  νησί. Δεν ανήκει στον κλινικό τομέα. Δεν υπάρχει καν αιματολογική κλινική και τα περιστατικά που χρειάζονται να νοσηλευθούν, νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική απλά υπό την εποπτεία της. Έχει το δικαίωμα να διατηρεί εξωτερικό ιατρείο και το κάνει κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Διατηρεί μονάδα ημερήσιας νοσηλείας όπου γίνονται χημειοθεραπείες, μεταγγίσεις, μυελογράμματα  και  οστεομυελικές  βιοψίες. Δεν υπάρχει κανείς άλλος αιματολόγος πάνω στο νησί που να μπορεί να εξυπηρετήσει τα περιστατικά που δεν μπορούν να μετακινηθούν εκτός  Χίου, άρα και αυτά τα εξυπηρετεί η ίδια. Ταυτόχρονα ασχολείται με το κομμάτι πήξης και αιμόστασης, με τους μεσογειακούς ασθενείς, κάνει τις συμβουλευτικές στις άλλες κλινικές όταν την χρειάζονται για ασθενή τους και γενικά είναι γύρω γύρω και παντού. Στις εφημερίες της, επίσης, ενώ έπρεπε να εφημερεύει μόνο για την αιμοδοσία, λόγω έλλειψης άλλου αιματολόγου, εφημερεύει και για το κλινικό κομμάτι αν παρουσιαστεί στα επείγοντα αιματολογικό περιστατικό κι έτσι δεν έχει μέρα και ώρα κενή. Ο όγκος ασθενών που εξυπηρετεί είναι μεγάλος και ξεπερνά τα 1200 άτομα τον χρόνο.

Εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Γιατί δεν υπάρχει ακόμα ένας αιματολόγος στο νοσοκομείο που εξυπηρετεί ένα πληθυσμό 50.000 ατόμων;

 Πότε παίρνει άδεια η γιατρός και τι γίνεται το νοσοκομείο και οι ασθενείς όταν απουσιάζει;

Μόνιμη θέση αιματολόγου προβλεπόταν μια για το νοσοκομείο Χίου κι αυτή στον εργαστηριακό τομέα. Για να υπάρξει δεύτερος αιματολόγος θα έπρεπε να γίνει τροποποίηση των οργανικών θέσεων γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη δεύτερου με οργανική θέση κλινικού αιματολόγου. Επικουρικός επίσης θα μπορούσε να πάρει την θέση αλλά δε θέλει και κανένας να έρθει στη Χίο. Δεν υπάρχουν κίνητρα! Αν υπήρχε δεύτερος τουλάχιστον αιματολόγος, θα μπορούσε να μοιραστεί η δουλειά και να υπάρχει μόνιμα τουλάχιστον ένας όταν ο άλλος θα απουσιάζει με άδεια. Περιμένουμε λοιπόν να γίνει τροποποίηση των οργανικών θέσεων για να μπορεί να προκηρυχθεί δεύτερη θέση!

Γιατί πρέπει να δουλεύει το προσωπικό για χρόνια στα όρια των αντοχών του για να καταλάβει το ανάλγητο κράτος τα αυτονόητα;

Απευθύνομαι προς τους βουλευτές του νησιού μας και τους τοπικούς άρχοντες και τους ζητώ να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της πλήρωσης όλων των κενών οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο μας μεριμνώντας γι’ αυτούς που δεν έχουν την πολυτέλεια, της εύκολης μετακίνησης στην πρωτεύουσα ή ακόμη και σε ένα γειτονικό νοσοκομείο ακόμα και αν αυτό βρίσκεται σε γειτονικό νομό.

Ελπίζω η παραπάνω μαρτυρία μου να τύχει σχετικής αξιοποίησης και σύντομα να δούμε τη στελέχωση του τμήματος με δεύτερο αιματολόγο στο νησί αλλά και να επανδρωθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο μας. Ταυτόχρονα να γίνει και πρόσληψη  νοσηλευτικού  προσωπικού  για  το  τμήμα ημερήσιας  νοσηλείας  και  το  εξωτερικό  ιατρείο αλλά και να δοθεί γραμματειακή  υποστήριξη  γιατί  η  γραμματέας της μοιράζεται και σε άλλα ιατρεία εκ περιτροπής.

Γεώργιος Ισιδώρου Αμέντας

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.