Νέο καμπανάκι Μουτζούρη για το μεταναστευτικό

 

Η σημειούμενη αύξηση των ροών παράνομης μετανάστευσης προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με καθημερινά περιστατικά διάσωσης, έχει εντείνει την ανησυχία των κατοίκων, των αιρετών αρχών και αυξήσει τις φωνές αντίδρασης και διαμαρτυρίας  στην πιθανότητα μίας επανάληψης του 2015 – 2020.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης , από τη Χίο όπου βρέθηκε για ακόμα μία φορά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου  προς την Κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο, στο πλαίσιο του  χαιρετισμού που απηύθυνε στην  εκδήλωσης του 2ου Φεστιβάλ Χίου και στην ειδική  εκδήλωση μνήμης για τις σφαγές εξόντωσης του τοπικού πληθυσμού το 1822, που πραγματοποιήθηκε  στο Ίδρυμα Τσάκος.

Αναλυτικότερα  ο Περιφερειάρχης στο χαιρετισμό του σχετικά με την εκδήλωση αφιερωμένη στις Σφαγές του 1822  υπογράμμισε:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από πέρυσι καθιέρωσε ένα φεστιβάλ στη Χίο. Το πρώτο , πέρυσι, είχε αφιερωθεί στη Μεσαιωνική Ιστορία της Χίου , που είναι μέρος της Ιστορίας της με όλα τα σκοτεινά και φωτεινά σημεία που είχε και έχει αφήσει έντονη μνήμη με μνημεία διάσπαρτα κυρίως στη Νότια Χίο. Το φετινό το εμπλουτίσαμε σε μεγάλο βαθμό και έχουμε διαπρεπείς ομιλητές και καλλιτεχνικά δρώμενα που θα εξελιχθούν σε όλο το νησί. Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το 2ο Φεστιβάλ και τα πολιτιστικά δρώμενα παρά μόνο τιμώντας το μεγάλο γεγονός που σημάδεψε τους δύο τελευταίους αιώνες την Ιστορία της Χίου, οι σφαγές της Χίου. Ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί παρά να ονομασθεί γενοκτονία, όταν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού  είτε εφονεύθη  , είτε εξεδιώχθη. Άρα λοιπόν θεωρήσαμε απαραίτητο και όλοι που το συζητήσαμε συνεφώνησαν, ότι το πρώτο γεγονός θα έπρεπε να είναι αφιερωμένο στη Σφαγή της Χίου

Ο Περιφερειάρχης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξέλιξη του μεταναστευτικού και τον επικείμενο κίνδυνο, υπογραμμίζοντας :

«Δεν μπορώ να μη συνδέσω το γεγονός της σφαγής της Χίου με αυτό που συμβαίνει τώραΓνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το 2020 ζήσαμε μία τραγική περίοδο, όταν τα νησιά μας Λέσβος , Χίος και Σάμος γινόντουσαν σημείο συσσωρεύσεως προσφύγων και μεταναστών παρατύπως εισερχομένων στη χώρα. Το Φεβρουάριο του 2020 ξεσηκώθηκε ο Λαός της Χίου και της Λέσβου , γιατί εδώ στη Χίο είχαν συσσωρευθεί 8.000 άνθρωποι και 27.000 στη Λέσβο.  Αυτά τα κρίσιμα γεωγραφικώς και εθνικώς νησιά στις υπώρειες του Ελληνισμού και της Ευρώπης , κινδύνευαν να αλλοτριωθούν , να κατακτηθούν.  Με το ξεσηκωμό του λαού και με την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, να φυλαχθούν τα θαλάσσια σύνορα και να εκκενωθούν τα νησιά, φτάσαμε κάποια στιγμή το ’23 η Χίος των 8.000 να φιλοξενεί μόνο 300  οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι έψαχναν τη γη της ουτοπίας στη Βόρεια Ευρώπη. Σχεδόν το σύνολο δεν ήθελε να μείνει στα νησιά , δεν ήθελε να εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Ήθελε να μεταβεί κυρίως στη Γερμανία. Ήταν πολύ ορθή η πολιτική της Κυβερνήσεως να εκκενώσει τα νησιά και να φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα.

Λυπάμαι να πω ότι τους δύο τελευταίους μήνες έχει επανέλθει μεγάλη ροή μεταναστών προς τα νησιά μας. Έκανα μία έρευνα και είδα ότι δύο εβδομάδες πριν , στο νησί της Λέσβου σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ εισήλθαν 430 μετανάστες , όταν την αντίστοιχη εβδομάδα πριν το 2022 είχαν μπει  22 μετανάστες. Σήμερα το πρωί  , είχαμε ένα τραγικό γεγονός   και στεκόμαστε ευλαβικά στη μνήμη αυτών των 4 εισερχόμενων μεταναστών που πνίγηκαν στα θαλάσσια νερά της Τουρκίας , παρά την Λέσβο. Στεκόμαστε ευλαβικά και λυπούμαστε ως άνθρωποι.  Όμως βλέποντας το θέμα εθνικά, Χιώτικα , Αιγαιοπελαγίτικα, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου προς τη Κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι επανέρχεται μεγάλη αύξηση των ροών. Αν και δεν θέλω να είμαι μάντης κακών για το μέλλον, όμως οι αριθμοί το λένε. Οι 1500 της Λέσβου προ ενός έτους  έχουν γίνει 4.100. Η Μόρια έτσι ξεκίνησε. Με τους 500 , τους 1.000 , τους 2.000.

Δράττομαι της ευκαιρίας , από αυτό το βήμα,  για όποιον μπορεί να με ακούσει και τονίζω ότι θέλουμε να επανέλθει η ορθή πολιτική που υπήρχε ως τώρα. Θέλουμε τα νησιά μας και οι νησιώτες τους να ζήσουν τη ζωή τους όπως ήταν πριν το 2015.  Μπορούν να δεχθούν έναν αριθμό μεταναστών μικρό, αλλά θέλουμε ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας με νόμιμες διαδικασίες , αφού κριθούν ικανοί να έλθουν εδώ.  Θέλουμε τα νησιά μας να μείνουν Ελληνικά. Όταν έχουμε την απειλή του Ερντογάν ότι θα έλθει κολυμπώντας , δεν μπορούμε να δεχθούμε στις νήσους μας  5 και 6 χιλιάδες εγκλωβισμένων ανθρώπων και μάλιστα που επιθυμούν να πάνε στην Ευρώπη». .

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.