Ντελάλης (Κύρηκας),..Καμπάνες..Βίγλες.. Τηλέφωνο..Σειρήνες..και το ( 112 )

Όταν οργιάζει η φαντασία του ανθρώπου!
Δεν ξέρω πώς…αλλά σήμερα επειδή εδώ και μέρες άκουγα ότι στις 11.00 πρωί θα κτυπήσουν οι Σειρήνες δοκιμαστικά αλλά και λόγω της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 21 σκέφτηκα να παραμείνω στην πλατεία για να τις ακούσω από κοντά!
Πραγματικά στις 11.00 κτύπησαν για λίγο και ξανά σε 5 λεπτά και αναρωτιόμουν την σημερινή σύγχρονη εποχή τι αξία μπορούν να έχουν οι σειρήνες όταν όλο το καλοκαίρι με τις φωτιές είδαμε την μεγάλη επιτυχία του ( 112 ) σε όλα τα κινητά τηλέφωνα της κάθε περιοχής!
Βέβαια οι σειρήνες χρησιμοποιήθηκαν στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά κόρον όταν επρόκειτο να γίνουν βομβαρδισμοί για να προφυλαχτεί ο άμαχος πληθυσμός στα καταφύγια της εποχής εκείνης τα οποία αργότερα βελτιώθηκαν και κατά καιρούς δημιουργήθηκαν Νέα σε όλες τις πόλεις στα υπόγεια στις πολυκατοικίες!
Δηλαδή είναι μέσον μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας!
Αμέσως στο εν ενεργεία μονίμως μυαλό μου ήρθαν εικόνες από τα πέτρινα χρόνια στο χωριό μου την Καλλιμασιά που κάθε μέρα σχεδόν και ειδικότερα το σούρουπο όταν όλοι οι κάτοικοι είχαν επιστρέψει από τα χωράφια τους έβγαινε ο Κήρυκας της κοινότητας και φωνάζοντας σε κάθε γειτονιά διαλαλούσε τα νέα της κοινότητας και του συνεταιρισμού των μαστιχοπαραγωγών!
Και μάλιστα λεγόταν Κυριάκος Κοκκώδης
και η μητέρα του ήταν Πυκνήδαινα… και μάλιστα ευτυχής συγκυρία σήμερα είναι και η γιορτή του Αγίου Κυριακού και θα γιόρταζε…και όταν απεβίωσε για δύο χρόνια τον αντικατέστησε ο Θοδωρής Πεφάνης ή Καλομοίρα και παραιτήθηκε επειδή η κοινότητα δεν τον πλήρωνε και μετά ανέλαβε ντελάλης ή Κήρυκας ο ( Μόγγος) Γιώργος Κρεατσάς μέχρι την κατάργηση του θεσμού λόγω της νέας τεχνολογίας!
Νομίζω ότι είναι το αρχαιότερο μέσον επικοινωνίας π.χ από την εποχή του Ομήρου ο Στέντωρ ή Στέντωρας αρχαίος Ήρωας του Τρωικού πολέμου που αναφέρεται στην Ιλιάδα και είχε πολύ δυνατή φωνή που ισοδυναμούσε με την φωνή 50 ανδρών και γι΄αυτό χαρακτηρίζεται ” χαλκεόφωνος ” και σήμερα ακόμη ως ” Στεντώρεια φωνή ” .
Ένα άλλο μέσον μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας ειδικότερα για σπουδαία γεγονότα πάσης φύσεως και χαρμόσυνα και δυσάρεστα λύπης θανάτου, αλλά και φυσικών καταστροφών ήταν και είναι ακόμη η καμπανοκρουσία με τις καμπάνες των εκκλησιών να κτυπούν με διαφορετικούς τρόπους και ήχους… και μάλιστα ξεκίνησε από τον δεύτερο αιώνα μ.χ.
Επίσης σπουδαίο και καθοριστικό ρόλο παίξανε οι ” Βίγλες ” που υπήρχαν στην Χίο αρκετές, περισσότερες από τριάντα και κτίστηκαν από τους Γενουάτες για την αμυντική οχύρωση του νησιού από τους πειρατές αλλά και από άλλες εχθρικές επιθέσεις…. ήταν δε τοποθετημένες σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και είχαν οπτική επαφή και η επικοινωνία την μέρα γινόταν με καπνούς και το βράδυ με φωτιές. Βίγλες υπάρχουν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και σε άλλα της Μεσογείου και η χρονολογία τους ξεκινά από το 1610 και εντεύθεν.
Αργότερα έχουμε την εφεύρεση του τηλεφώνου με πρώτο τον Σκωτσέζο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπέλ το 1876 και από το 1877 τον Ντέιβιντ Έντουαρντ Χιουζ που βελτιώθηκαν οι συσκευές και από απόσταση μεγάλη γινόταν η επικοινωνία και φθάσαμε στην σημερινή εποχή με όλη την ηλεκτρονική τεχνολογία και τα κομπιούτερ και τα έξυπνα τηλέφωνα που έχουν τα πάντα για όλες τις μορφές επικοινωνίας όπως και τελευταία με το Νο ( 112 ) που παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και είμαστε σε κλάσματα δευτερολέπτου ενημερωμένοι για ό,τι συμβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη!
Γι΄αυτό ακριβώς, το πρωί όταν άκουσα τις σειρήνες με πήραν τα γέλια όταν αμέσως σκέφτηκα την σημερινή τεχνολογία και το έξυπνο τηλέφωνο που κρατούσα στα χέρια μου!
Δεν πειράζει, σας έκανα μια περιήγηση στην αρχαιότητα και την διαχρονική εξέλιξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μέσω τελεστάρ, δορυφόρου και διαδικτύου!
Καλό ξημέρωμα Ελληνίδες και Έλληνες απανταχού γης γιατί από χθες ξεκίνησε μια χαρούμενη διαφορετική Μέρα για την Ελλάδα μας και το Έθνος μας με την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας με την φίλη χώρα την Γαλλία!
Και όπως έλεγε από το 1974 ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής….Ελλάς Γαλλία Συμμαχία!
Χίος 29 Σεπτεμβρίου 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.