«Οι σφαγές της Χίου, κορυφαία στιγμή της Επανάστασης»: στο Αντίβαρο

Οι Βραδιές Τοπικής Ιστορίας συνεχίζονται στο Αντίβαρο το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 7 μ.μ., με καλεσμένο τον ιστορικό Σπύρο Αλεξίου. Θέμα της βραδιάς οι Σφαγές της Χίου το 1822, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, τα γεγονότα και ο αντίχτυπός τους στην επαναστατημένη Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Οι σφαγές της Χίου είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα, όχι μόνο της Επανάστασης του 1821 αλλά συνολικά της ανθρώπινης ιστορίας. Η, απίστευτης έκτασης και αγριότητας, μεθοδευμένη εξόντωση δεκάδων χιλιάδων αμάχων σε διάστημα λίγων ημερών συγκλόνισε όλον τον κόσμο, γεγονός που εκφράστηκε με την έκρηξη του φιλελληνισμού. Εκτός από την ανθρωπιστική πλευρά, η σφαγή της Χίου αποτέλεσε κορυφαίο στρατιωτικό και πολιτικό γεγονός που επηρέασε αποφασιστικά την πορεία όχι μόνο της Επανάστασης αλλά και τη διεθνή ευρωπαϊκή ισορροπία.

Αυτά τα ζητήματα θα προσεγγίσει και η εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώνει το Αντίβαρο το προσεχές Σάββατο 23 Μαρτίου  στις 7 μ.μ., με καλεσμένο τον ιστορικό Σπύρο Αλεξίου (γνωστό μας και από το προηγούμενο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ).

Όπως περιγράφει το «Αντίβαρο»: Σήμερα, 202 χρόνια μετά, με τη βοήθεια των πηγών και της ιστορικής έρευνας,  προσεγγίζουμε ξανά τα τραγικά γεγονότα. Συζητάμε το χρονικό της εξέλιξής τους, το πολιτικό παρασκήνιο που οδήγησε στην κορύφωσή τους, το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, όχι μόνο στη Χίο. Και βέβαια δεν μας διαφεύγει η ιστορική αναλογία των Σφαγών του 1822 με σύγχρονα εγκλήματα όπως αυτό που εξελίσσεται εδώ και κάποιους μήνες στη Γάζα.

Ποιος είναι ο Σπύρος Αλεξίου

Ο Σπύρος Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση και ως επιµελητής εκπαιδευτικών βιβλίων. Είναι συνεργάτης της ιστοσελίδας kommon.gr.

Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορούν τα βιβλία του: «21 ρωγµές στην επίσηµη ιστορία για το 1821» και «Μεγάλη Ιδέα, 1844 -1922: από τους Εθνικούς μύθους στη φωτιά της Σμύρνης».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.