Ο Ελευθέριος Μπλάτζιος, Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Χίου(ΝΟΔΕ) απαντά σε όλα στον Κώστα Κυδώνη και στην εκπομπή “Καλημέρα με τον Αντ1 Αιγαίου”

 

Ο Ελευθέριος Μπλάτζιος, Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Χίου (πρώην ΝΟΔΕ) ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Καλημέρα με τον ΑΝΤ1 Αιγαίου” και μετά από σχετικές ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Κυδώνη ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

«Γεννήθηκα στη Χίο. Ο πατέρας μου ήταν ο Αστέριος Μπλάτζιος, υπάλληλος του ΟΤΕ και η μητέρα μου, Βάσω, υπάλληλος της εισαγγελίας Χίου. Σπούδασα δικηγόρος και εξειδικεύτηκα στο ναυτικό δίκαιο στο εξωτερικό. Στην Χίο ήρθα ξανά για να κάνω το στρατιωτικό μου, αλλά τελικά παρέμεινα στο νησί που αγαπώ. Άρχισα να δραστηριοποιούμαι σαν δικηγόρος στη Χίο σε περιόδους που ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα. Δεν υπήρχε η πανδημία, οι δικηγόροι ήταν λιγότεροι ενώ σήμερα είναι πάνω από 120 και η οικονομική κρίση δεν είχε την ορμή που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια.

Για αρκετά χρόνια ήμουν στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, διατηρώ δικηγορικό γραφείο στην οδό Πολυτεχνείου 13 και προσφάτως ανέλαβα την προεδρεία της ΔΕΕΠ Χίου, πρώην ΝΟΔΕ. Η οικογένειά μου ανήκε στην Ν.Δ. και ήταν φυσικό μεγαλώνοντας να ακολουθήσω και εγώ την οικογενειακή παράδοση.

Βλέποντας τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας να είναι κλειστά στη Χίο, τη στιγμή μάλιστα που είναι κυβερνόν κόμμα, δεν μου φαινόταν σωστό. Έτσι αποφάσισα να βγω μπροστά.

Εδώ πρέπει να πω ότι την περίοδο που έκλεισαν τα γραφεία, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Υπήρξαν τα ΜΑΤ, η περίοδος ήταν πολύ τεταμένη και συνέβησαν όλα αυτά που πάνω κάτω όλοι γνωρίζουμε. Θεωρώ ότι με διάλογο όλα τα προβλήματα λύνονται και δεν πρέπει να αφήνουμε το χάος να επικρατεί και πολύ περισσότερο να αφήσουμε την Ν.Δ ακέφαλη.

Η δική μου υποψηφιότητα στην τελευταία εκλογική διαδικασία ήταν καθόλα σύννομη με το καταστατικό. Κατέβηκα κανονικά υποψήφιος συγκεντρώνοντας πάνω από 50 υπογραφές ενεργών μελών της Ν.Δ. που υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου, το ίδιο και τα άλλα μέλη συγκέντρωσαν 20 υπογραφές. Γενικότερα είχαμε όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό, καταθέσαμε κανονικά τα χαρτιά μας στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος μάλιστα ήταν από την Λέσβο, και ήμασταν έτοιμοι για εκλογές. Όμως δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος για πρόεδρος και ο αριθμός των υποψηφίων για το Δ.Σ. δεν υπερέβαινε τον αριθμό των μελών του Δ.Σ. και έτσι έγινε χρήση του άρθρου τού καταστατικού που μας έδινε το δικαίωμα, εγώ να οριστώ πρόεδρος και τα υπόλοιπα υποψήφια μέλη να οριστούν το νέο Δ.Σ. Αν υπήρχε έστω και μία παραπάνω υποψηφιότητα θα γινόταν κανονικά οι εκλογές.

Σήμερα το Δ.Σ. της ΝΟΔΕ στην Χίο είναι δεκαμελές και για να συμβαίνει αυτό πρέπει να έχεις τουλάχιστον 500 ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη. Η διαδικασία εγγραφής μελών γίνεται διαδικτυακά και μπορεί ο καθένας να εγγραφεί από το σπίτι του, όμως για να θεωρείται ενεργό μέλος πρέπει να καταβάλει κάθε χρόνο την συνδρομή του.

Ο στόχος ο δικός μου σαν Πρόεδρος είναι η ανάπτυξη της ΝΟΔΕ στη Χίο με την εγγραφή νέων μελών, αλλά και την προώθηση ιδεών και προτάσεων προς τα πάνω και εννοώ προς την Αθήνα. Με αυτό το πνεύμα καλώ, όσους επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και δηλώνω ότι θα είμαι ένας ενωτικός πρόεδρος και θα δεχθούμε στην αγκαλιά μας όλους όσοι συμμερίζονται την όρεξη και το μεράκι μας για πρόοδο στον τόπο μας.

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την εσωστρέφεια και τις διαφορές που έχουμε και να προχωρήσουμε προς το μέλλον όλοι μαζί.

Με δική μου πρόταση προς τα κεντρικά και φέροντας προσωπικά όλη την ευθύνη για την επιλογή των προσώπων, ορίστηκαν για την Χίο τομεάρχες που θα βοηθήσουν το έργο μας. Αυτοί είναι οι παρακάτω:

Τομεάρχης Ναυτιλίας ο κος Χατζελένης, Υγείας ο κος Νομικός, Ομογένειας και Τεχνικών Έργων ο κος Μπουρνιάς, Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικού ο κος Κιμουρτζής και Πρόνοιας ο κος Πατεριμός.

Για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ έχω να πω ότι ακολουθούν κι αυτές το νέο πνεύμα στα κόμματα που θέλει τον αρχηγό να εκλέγεται από την βάση. Νομίζω, βέβαια, ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και το ΚΙΝΑΛ δεν θα επανέλθει ποτέ στα ποσοστά του παρελθόντος. Ειδικά για αυτούς που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι ο κόσμος δεν το επικροτεί. Ο κόσμος θέλει ανθρώπους σταθερούς στα πολιτικά και όχι να πηγαίνουν όπου φυσάει ο άνεμος.

Δική μου φιλοδοξία είναι να ενώσω την ΝΟΔΕ και δεν έχω άλλες πολιτικές φιλοδοξίες. Βέβαια αν με ρωτούσε κάποιος πριν λίγα χρόνια αν θα γινόμουν πρόεδρος της ΝΟΔΕ, θα του έλεγα όχι. Όμως έγινα. Ποτέ δεν ξέρεις τί θα φέρει ο χρόνος, και το λέω αυτό επειδή πολλοί κάνουν το συλλογισμό: «…έγινες πρόεδρος της ΝΟΔΕ, άρα πηγαίνεις για βουλευτής».

Επίσης πολλοί μου λένε ότι είμαι το «alter ego» του Μηταράκη επειδή ενστερνίζομαι τις επίσημες αποφάσεις της Κυβερνήσεως στο μεταναστευτικό. Όμως αυτό δεν ισχύει. Έχω την δική μου προσωπικότητα και τις δικές μου σκέψεις.

Από την θέση που έχω αυτή την στιγμή είμαι υποχρεωμένος να έχω καλές σχέσεις με τους εκλεγμένους της Ν.Δ. Έτσι έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Υπουργό, αλλά και με τον Δήμαρχο με τον οποίο, μην ξεχνάτε, ήμουν υποψήφιός του.

Για το μεταναστευτικό είχα από νωρίς διαπιστώσει, και σαν εργαζόμενος στην ΒΙΑΛ, ότι ο κος Μηταράκης κάνει το σωστό. Η πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα στηρίζεται σε κάποια σημεία και για να είναι αποτελεσματική αυτή η πολιτική πρέπει να ακολουθήσεις όλα τα σημεία και όχι κάποια επιλεκτικά.

Για την συντονιστική επιτροπή αιρετών και πολιτών θέλω να πω ότι είναι μια εξωθεσμική οντότητα η οποία δεν ξέρω από ποιους απαρτίζεται, αλλά νομίζω είναι κάποιοι αριστεροί που θέλουν ανοιχτά τα σύνορά μας. Θέλουν να δούμε ξανά τις εικόνες του 2015, όπου όσοι έμπαιναν στην Ελλάδα αμέσως προωθούνταν στην ενδοχώρα.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει στη Χίο κάποια δομή κλειστή και ελεγχόμενη, όπως στην Κω και στην Λέρο. Βέβαια, όπου και να γίνει, θα υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις. Αν τα γειτονικά νησιά έχουν κλειστές δομές και στη Χίο δεν είναι κλειστές, μήπως αυτό θα είναι ένα κίνητρο για να έρθουν εδώ;

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. από την αρχή της διακυβέρνησής της αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις και τις χειρίστηκε πολύ επιτυχημένα. Διαχειρίστηκε τα γεγονότα στον Έβρο, ήρθαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία ο οποίος αποφεύχθη χωρίς απεμπόληση των δικαιωμάτων μας, μετά ήρθε ο κορωνοϊός και μάλιστα μετά από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Στο άμεσο μέλλον έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά και μεγάλα προβλήματα με κυριότερο, κατά την γνώμη μου, την γραφειοκρατία.

Για το μειωμένο ΦΠΑ θέλω να δηλώσω ότι θα μείνει μόνιμα μειωμένο και θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει την διοίκησή μας μέχρι την ευόδωσή του, όχι μόνο για τη Χίο, αλλά και για τις Οινούσσες και τα Ψαρά.

Το φράγμα «Κόρης Γεφύρι» είμαι πεπεισμένος ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει παραδοθεί στους Χιώτες. Το ίδιο θα συμβεί και με όλα τα άλλα μεγάλα έργα στην Χίο.

Έχει βάλει πλάτη ο Υπουργός και Βουλευτής της Ν.Δ., ο κος Νότης Μηταράκης, για όλα τα έργα της Χίου και όλα θα πάνε κατ΄ ευχήν. Έργα που πολλά από αυτά είχαν βαλτώσει για πάνω από πενήντα χρόνια τώρα προχωρούν και τα βλέπει ο πολίτης.

Για παράδειγμα το Αεροδρόμιο, το λιμάνι των Μεστών, το νέο δικαστικό μέγαρο, τα παλιά δικαστήρια, τα αντιπλημμυρικά κτλ.

Η απλή αναλογική μπορεί να ακούγεται καλά, αλλά πρέπει οι πολιτικοί μας να δείξουν ωριμότητα και να την χειριστούν θετικά και όχι εκβιαστικά, όπως νομίζω συμβαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου από κάποιους.

Η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη καλά τα πάει δεδομένης της κατάστασης που αντιμετώπισε με τον κορωνοϊό και του κλίματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όλα τα έργα που έχει εξαγγείλει θα γίνουν και τέλος … αυτά θα είναι που θα μείνουν να βλέπουν οι πολίτες στο διηνεκές.

Όλα τα μεγάλα έργα στο νησί υλοποιούνται από την Νέα Δημοκρατία.

Επί ΣΥΡΙΖΑ και Ανδρέα Μιχαηλίδη δεν έγινε τίποτα.

Σήμερα ο Υπουργός, ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο κος Μουτζούρης, συνεργάζονται πολύ καλά -μιας και ανήκουν όλοι στον χώρο της Ν.Δ.- και τα έργα προχωράνε όσο ποτέ άλλοτε. Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια η Χίος θα έχει αλλάξει όψη».

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.