“Ποδαρικό” με 170.000 ελέγχους από την εφορία

ΠερισσότεροΙ από 170.000 έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν φέτος από την εφορία, η οποία έχει εξοπλιστεί με τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν στη διάθεσή τους τις νέες ψηφιακές εφαρμογές που τους παρέχουν άμεσα στοιχεία των ελεγχόμενων. Το οπλοστάσιο της εφορίας για φέτος μεγαλώνει, ενώ πλέον έχουν απελευθερωθεί εφοριακοί υπάλληλοι από τις εφορίες και έχουν προστεθεί στους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Από φέτος οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων θα διενεργούνται με κάμερες, όπου οι εφοριακοί θα ελέγχουν τα βιβλία, τις ταμειακές και τα δηλωθέντα στοιχεία στα “MyData”. Την ίδια στιγμή, θα ενεργοποιούνται ευκολότερα και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για να μπορεί η εφορία να προσδιορίζει… άμεσα το πραγματικό εισόδημα, σε περίπτωση φοροδιαφυγής. Οι φορολογικοί έλεγχοι (εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων) θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες.

Προκειμένου να διασφαλιστούν έναντι της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι ελεγκτές εφοριακοί θα ενημερώνουν τον ή τους ελεγχόμενους ότι όλη η διαδικασία θα καταγραφεί με ήχο και εικόνα σε βίντεο και αν συναινούν σε αυτό. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται. Ομοίως, μπορούν να καταγράφονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογούμενους στα γραφεία της ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, το υλικό θα διατηρείται για πέντε χρόνια.

Νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Παράλληλα, στο στόχαστρο έχουν μπει από τις διασταυρώσεις των 3,8 εκατομμυρίων ΑΦΜ και περιπτώσεις με πολύ υψηλά ακαθάριστα έσοδα και μηδενικά κέρδη ή ζημίες. Ήδη τα στοιχεία έχουν ληφθεί από τις ελεγκτικές αρχές και το προσεχές διάστημα θα κληθούν από την εφορία για εξηγήσεις. Όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, τόσο για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται το χάσμα μεταξύ ακαθάριστων και καθαρών όσο και για αυτές με μηδενικά κέρδη ή ζημιές, θα ενεργοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος. 

Οι έμμεσες τεχνικές ενεργοποιούνται:

– Στις περιπτώσεις που δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.

– Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.

– Εφόσον ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

– Όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.