Ποια μέτρα προβλέπονται για τους αγρότες από την Κυβέρνηση

Η πολιτική και επιχειρησιακή δοκιμασία του Μαξίμου συνεχίζεται με φόντο τις ανυποχώρητες  κινητοποιήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες δηλώνουν ότι καλύπτονται πλέον μόνο με συγκεκριμένες απαντήσεις και καθαρά χρονοδιαγράμματα.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων (άμεσων και μακροπρόθεσμων) που θα φέρει ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα έχει ξεχωριστή θέση το ενεργειακό κόστος. Το θέμα αυτό (τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος) θα είναι στην κορυφή των εξαγγελιών, με την προσδοκία να απαντηθεί ένα καθοριστικό κομμάτι των σοβαρών αιτημάτων που έχει καταθέσει ο αγροτικός κόσμος.

Πρώτο σινιάλο έδωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βόνιτσα, όταν μιλώντας σε εκπροσώπους των αγροτών στο μπλόκο είπε ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας». Όπως είχε προσθέσει, «καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο».

Ήδη το οικονομικό επιτελείο αναζητούσε δημοσιονομικά περιθώρια για μια παρέμβαση στο ρεύμα ενώ, όπως είναι γνωστό, ένα από τα πρώτα μέτρα που αξιολογήθηκαν αναλυτικά για το δημοσιονομικό αποτύπωμά του αφορούσε το ντίζελ κίνησης. Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε σε μια εξαγγελία σε αυτό».

Ταυτόχρονα προδιαγράφονται τοποθετήσεις του πρωθυπουργού για τον ΕΛΓΑ, τις αποζημιώσεις και τις αναγκαίες ενέσεις ρευστότητας καθώς και για τη διεκδίκηση επί ευρωπαϊκού εδάφους μιας χαλάρωσης στους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ενδεικτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος για την αγρανάπαυση στην ΕΕ – μια πρόταση της Γαλλίας.

Επισήμανε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα θα απελευθερωθούν για καλλιέργειες στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «αγωνίστηκε παρασκηνιακά» ώστε να τροποποιηθεί για το 2024 το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε συμφωνηθεί το 2020.

Εξάλλου τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι τροποποιήσεις στην ΚΑΠ έστω χωρίς να ανατραπεί ο πυρήνας της «πράσινης μετάβασης». Πρέπει όμως, όπως παραδέχθηκε, να εντοπιστούν «ατέλειες και να διορθώσουμε πορείες που είχαμε χαράξει, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα».

Ως συνέχεια των δύο πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, πρόκειται να ανακοινωθούν μέτρα για τα επιπλέον 5000-10000 ευρώ που ακολουθούν την πρώτη αρωγή, καθώς και την τροπολογία που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή για το αγροτικό ρεύμα στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

Η τροπολογία αφορά τους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και προβλέπεται αναστολή είσπραξης για δύο έτη (2024-2025) των απλήρωτων οφειλών για αγροτικές χρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι της πρώτης αρωγής, θα μπορούν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα για επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Πηγή: newsbomb.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.