Σε τρεις “δόσεις” η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

 

Ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετς. Δόθηκε περίοδος προσαρμογής έως τις 30 Αυγούστου. Η εν λόγω κάρτα, η οποία αποτελεί ένα εργαλείο απόδειξης της προσέλευσης και της αποχώρησης του εργαζομένου από τη δουλειά του με στόχο την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Ωστόσο αυτή είναι μόνο 1η φάση της εφαρμογής του μέτρου αυτού.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των εργαζομένων και στους άλλους κλάδους της οικονομίας (από 1η Οκτωβρίου 2022 έως 31 Νοεμβρίου 2022), η κάρτα θα “τρέξει” και σε αυτούς. Προς τα τέλη του 2022-αρχές του 2023, προγραμματίζεται η ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανία, τέως ΔΕΚΟ και εταιρείες σεκιούριτι.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φάση. Όσον αφορά στην τρίτη και τελευταία, θα “τρέξει” από τον Απρίλιο του 2023 προβλέπεται η εφαρμογή της στον κλάδο της εστίασης και των καταλυμάτων, δηλαδή τον ευρύτερο τομέα τουρισμού.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες κατά τη συζήτηση που είχε με υπαλλήλους του σούπερ μάρκετ, στο κέντρο της Αθήνας, “είναι μία σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας”.

Υπόβαθρο για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι το ”Εργάνη ΙΙ”. Αυτό αποτελεί ένα πληροφοριακό σύστημα καταγραφής της πραγματικότητας στην αγορά εργασίας. Είναι μετεξέλιξη και αναβάθμιση του συστήματος ”Εργάνη Ι”.

Η πρώτη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αφορούσε τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν, στο διάστημα 1 – 30 Ιουνίου, την απογραφή την εργαζόμενων τους στο ”Εργάνη IΙ” και να καταγράψουν τα στοιχεία εργασιακής σχέσης και ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων τους (ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, 5θήμερη ή 6ήμερη εργασία, σταθερό ή μεταβαλλόμενο ωράριο κλπ.). Στους ίδιους κλάδους εφαρμόστηκε από 1ης Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας έδωσε χρονικό περιθώριο έως την 31η Αυγούστου 2022 έδωσε το υπουργείο Εργασίας στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Α’ φάση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, προκειμένου πραγματοποιήσουν την απογραφή των υπαλλήλων τους.

Και αυτό όχι να προσαρμοσθούν καλύτερα στο νέο “καθεστώς” ειδικά σε συνθήκες καλοκαιριού, αδειών των εργαζομένων κλπ. Από την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Ιουλίου, υποχρέωση χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας έχουν όλες οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Ο στόχος είναι από τον Σεπτέμβριο η λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας να είναι ομαλή, τουλάχιστον σε αυτές τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στην α’ φάση.

Η απογραφή των εργαζόμενων (στοιχείων εργασιακής σχέσης και ωραρίου απασχόλησης) για τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας θα γίνει στο διάστημα από 1η Οκτωβρίου 2022 έως 31 Νοεμβρίου 2022.

Το ”Εργάνη ΙΙ” οδηγεί σε ριζική αναβάθμιση των δυνατοτήτων καταγραφής του προγραμματισμού καθώς και του πραγματικού χρόνου εργασίας, συνεπώς και των δυνατοτήτων ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά και θα είναι διαθέσιμα στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app και σε μορφή ημερολογίου.

Σήμερα υποβάλλεται αδόμητο κείμενο και επισυναπτόμενα αρχεία με περιορισμένη δυνατότητα ενημέρωσης των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν μόνο τη δυνατότητα να δουν εκ των υστέρων τις δηλώσεις του εργοδότη.

Επίσης με το ”Εργάννη II” θα καταγράφονται για πρώτη φορά όλοι οι τύποι άδειας (σήμερα δηλώνεται εκ των υστέρων μόνο η κανονική άδεια).

Πάνω απ’ όλα με την Ψηφιακή Κάρτα θα καταγράφεται για πρώτη φορά ο πραγματικός χρόνος εργασίας, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες ελέγχου και τήρησης του ωραρίου εργασίας.

Δικλείδες ασφαλείας

Η Ψηφιακή Κάρτα εισάγει δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς, που είναι οι εξής:

– Η έναρξη και η λήξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ”Εργάνη II”.

– Ο ελεγκτής θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.

Εργαζόμενοι που βρίσκονται στο χώρο εργασίας ενώ έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους θα εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους ελεγκτές.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αξιοποιούν τις καταγραφές της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, για να αποδεικνύουν την απασχόλησή τους -αν χρειασθεί- και στα Δικαστήρια.

Θα έχουν μάλιστα και το δικαίωμα να εκδίδουν διαταγή πληρωμής με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφού αυτή θα παρέχει πλήρη απόδειξη για τον χρόνο που πραγματικά απασχολήθηκαν.

Σημειώνεται πως παραμένει ο έλεγχος με βάση την προδήλωση του ωραρίου εργασίας.

Επί του παρόντος δεν θα υπάρχει δυνατότητα να “χτυπά” κάποιος κάρτα εξ αποστάσεως, γνωστοποιώντας πχ από το σπίτι ή από όποιο άλλο σημείο εργάζεται τις ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας.

Η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει σε αμέσως επόμενη φάση, καθώς προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ορίζει πώς θα ελέγχονται τα δεδομένα των επικοινωνιών μεταξύ του εργοδότη και του τηλεργαζομένου.

Στην πράξη

Κατά την προσέλευση ή αποχώρηση στην εργασία ο εργαζόμενος θα “χτυπά” την κάρτα δηλώνοντας την έναρξη ή λήξη του ωραρίου. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II και θα είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (myErgani.gov.gr).

Η κάρτα μπορεί να είναι είτε σε φυσική μορφή, όπως οι κάρτες που χρησιμοποιούν σήμερα πολλές επιχειρήσεις για την καταγραφή των ωρών εργασίας ή ψηφιακή εφαρμογή (application) στο κινητό τηλέφωνο του εργαζόμενου που θα παράγει έναν κωδικό QR code τον οποίο θα “σκανάρει” η αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή της επιχείρησης.

Πρόκειται ακριβώς για την διαδικασία που εφαρμόστηκε για το “σκανάρισμα” των πιστοποιητικών νόσησης, εμβολιασμού κλπ.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν συστήματα ωρομέτρησης θα διαβιβάζουν μαζικά στο ΕΡΓΑΝΗ II τις πληροφορίες έναρξης – λήξης για κάθε εργαζόμενο. Για τις υπόλοιπες η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα μέσω του application.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.