Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, όπου ξεκίνησε η Σφαγή της Χίου


Επισκεφτήκαμε τη Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά στη Χίο, από όπου ξεκίνησε η φρικιαστική Σφαγή από τους Τούρκους, το 1822.

Η Χίος, πέρα από μοναδική γαστρονομία, υπέροχα τοπία, παραλίες που θέλεις να βουτήξεις μέσα τους και να μην ξαναβγείς, χωριά υπέροχα, που μοιάζουν να έχουν βγει από μεσαιωνικό παραμύθι, έχουν και μια πλούσια ιστορία, που αξίζει κανείς να γνωρίζει. Η Σφαγή της Χίου, μια από τις πιο φρικιαστικές εκδηλώσεις μίσους στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αποτελεί μελανό σημείο της.

Κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της 2ας Απριλίου του 1822 όπου λειτουργούσε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου π. Ιάκωβος Μαύρος, οι Τούρκοι ξεκίνησαν τη σφαγή των Χιωτών από το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Παρά την αρχική αντίσταση και θανάτωση αρκετών Οθωμανών πολιορκητών από τους οπλισμένους κατοίκους του νησιού, υπό τις οδηγίες των Ιωάννη Φατούρου και Κωνσταντίνου Μονογιού (του οποίου υπάρχει προτομή στον ιερό χώρο της Μονής), αμέτρητοι Χιώτες βρήκαν τραγικό θάνατο.
Ας σημειωθεί ότι από τους περίπου 112.000 κατοίκους της Χίου, το Πάσχα του 1822 σφαγιάστηκαν 42.000 και αιχμαλωτίστηκαν 52.000, οι οποίοι και πουλήθηκαν σκλάβοι. Περίπου 22.000 έφυγαν φυγάδες από το νησί. Και κάπου 900 με 1.800 έμειναν πίσω.

Το εντυπωσιακό αντίγραφο του εμβληματικού πίνακα «Η Σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά/ Φωτογραφία: Bovary.grΣτην πρώτη αίθουσα συναντά κανείς ένα εντυπωσιακό αντίγραφο του εμβληματικού πίνακα «Η Σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά, του οποίου το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.

το ένα φύλλο της πόρτας του μοναστηριού/ Φωτογραφία: Bovary.gr

Ακολουθεί η έκθεση που σχετίζεται με τα γεγονότα της Σφαγής, όπου παρουσιάζονται ιστορικά αντικείμενα και πληροφορίες, μέσα από γραπτά και ψηφιακές απεικονίσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ένα φύλλο της πόρτας του μοναστηριού που έριξαν οι Τούρκοι για να δολοφονήσουν τους Χιώτες -διακρίνονται ακόμα τα σημάδια από τα βόλια των Οθωμανών, αλλά και αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής, που δείχνουν το κύμα φιλελληνισμού που προκάλεσε η σφαγή των Χιωτών τον Απρίλιο του 1822.

Πηγή: ΙΜΧ, .bovary.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.