Κοντεύουν τους 3.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο

Περισσότεροι από 2.800 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στο νησί της Χίου. Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι από το Κράτος της Παλαιστίνης (18%), τη Συρία (17%), τη Σομαλία (13%), το Ιράκ (12%) και το Αφγανιστάν (12%).
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 24% του πληθυσμού και τα παιδιά το 24%, εκ των οποίων 8 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών.
Περίπου 13% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.
Περίπου 47% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών.
Αφίξεις μέσω θαλάσσης
Αυτή την εβδομάδα, 1.660 άνθρωποι έφθασαν στα άλλα νησιά του Αιγαίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Λέσβο. Ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων σε όλα τα νησιά ανήλθε στις 254.
Αναχωρήσεις προς την ενδοχώρα
Αυτή την εβδομάδα, 88 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν, μετά τη σχετική έγκριση από τις αρχές, από τη Χίο προς την ενδοχώρα. Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, 21 άτομα μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα της Υ.Α. στην ενδοχώρα.

1.000 ασυνόδευτα παιδιά στα νησιά του Αιγαίου

Περίπου 22.700 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων σχεδόν 1.000 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου, ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων τριών ετών.
Αυτό αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, συμπληρώνοντας ότι  σχεδόν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 18 Αυγούστου, ανεβάζοντας τον αριθμό των θαλάσσιων αφίξεων φέτος στις 21.947.
 Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την είδηση ότι ένα 15χρονο αγόρι σκοτώθηκε και άλλοι δύο έφηβοι τραυματίστηκαν έπειτα από καυγά που ξέσπασε στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου.
Παρά τις άμεσες ενέργειες των αρχών και του ιατρικού προσωπικού, ο θάνατος του αγοριού ανακοινώθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου εισήχθησαν και τα άλλα δύο αγόρια. Το ένα υποβλήθηκε σε εγχείρηση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του. Ένας τέταρτος έφηβος, επίσης από το Αφγανιστάν, συνελήφθη από την αστυνομία για το βίαιο περιστατικό.
Στην ασφαλή ζώνη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια φιλοξενούνται σχεδόν 70 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά περισσότερα από 500 ακόμα αγόρια και κορίτσια διαμένουν σε διάφορα σημεία της υπερπλήρους δομής, χωρίς επίτροπο και εκτεθειμένα σε εκμετάλλευση και κακομεταχείριση. Κάποια από αυτά στεγάζονται μαζί με άγνωστους προς αυτά ενήλικες.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα, ώστε τα παιδιά αυτά να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον και να δοθεί ένα τέλος στον υπερσυνωστισμό που βλέπουμε στη Λέσβο, στη Χίο και τα άλλα νησιά.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.