Ολοκληρώθηκαν τα Πολιτιστικά Δρώμενα του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου -Βίντεο

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα Πολιτιστικά Δρώμενα του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου, “Στον πολιτισμό του αύριο με την αύρα του χθες” που οργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (26 Αυγούστου με 7 Σεπτεμβρίου) υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΟΤ.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με αίσθημα σεβασμού για τον Πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις της Χίου, οργάνωσε ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό γεγονός, ενώνοντας με μοναδικό τρόπο, αξίες, έργα και  ιστορία με καλεσμένους  Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και διαπρεπείς διεθνείς προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Το όμορφο νησί της Χίου  έγινε πανελλαδικά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος,  φιλοξενώντας μουσικές παραστάσεις, διαλέξεις με εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, εκθέσεις ζωγραφικής ακόμα και γαστριμαργικές και αθλητικές διοργανώσεις σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού με οικοδεσπότη τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και οικοδέσποινα την Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Από το διευρυμένο  σε περιεχόμενο και χρονική διάρκεια πρόγραμμα του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου σημειώνουμε:

* Σάββατο 26 Αυγούστου στον Καρφά, στο πλαίσιο  του Ημιμαραθώνιου Χίου και  με την συμμετοχή  για πρώτη φορά  ΑΜΕΑ , το Φεστιβάλ υποστήριξε  δράσεις με αθλητές με δεξιότητες ζωής των οποίων  ηγήθηκε  η παραολυμπιονίκης της ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη.

* Δευτέρα  28 Αυγούστου  στο ‘ Ίδρυμα Μαρία Τσάκος’  προβλήθηκε  το ντοκιμαντέρ της WCA για την καταστροφή της Χίου με εξαιρετικές ομιλίες του Δρ. Μιχαήλ Μόσχου, Διευθυντή ,The London Hellenic Prize και της Δρ. Ιόλης Βιγγοπούλου Ερευνήτριας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συνεργάτιδος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδου με θέμα «Η Χίος των Ευρωπαίων περιηγητών, ο χώρος, οι άνθρωποι, τα μνημεία, 16ος  και 19ος αιώνας.

* Πέμπτη 31 Αυγούστου στην Ιχθυόσκαλα Χίου Συναυλία Παντελή Θαλασσινού. Ο καλλιτέχνης αποθεώθηκε στην κυριολεξία από  χιλιάδες Χιώτες που χόρεψαν και διασκέδασαν στους ήχους της μοναδικής φωνής του .

* Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου  εγκαίνια στο Χαμηδιέ Τζαμί της έκθεσης ζωγραφικής του καταξιωμένου εκλιπόντος Χιώτη ζωγράφου Γιώργου Ζυμαράκη. Την έκθεση συνολικά επισκέφτηκαν 1500 καταγεγραμμένοι επισκέπτες εκ των οποίων 380 ξένοι τουρίστες.

* Στη συνέχεια,

Μουσική Παράσταση στον  Καστρομηνά, με τον τίτλο “Στα κάστρα απάνω” με καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου με τους Υρώ Μανέ και Θοδωρή Βουτσικάκη.

* Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου ποδηλατικός γύρος στα μεσαιωνικά χωριά. Τερματισμός στο Πυργί με βραβεύσεις και μουσική βραδιά.

* Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Κυνήγι του θησαυρού στους Ολύμπους σε συνδιοργάνωση με το Σώμα Προσκόπων.

* Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Μεσαιωνικό παζάρι στα Μεστά με ντόπια προϊόντα και το απόγευμα εκδήλωση Χιώτικης γαστρονομίας με Χιώτισσες μαγείρισσες και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που συνοδεύτηκε από  παραδοσιακό γλέντι.

* Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση στην πλατεία του Κάστρου Χίου  με την Σταματίνα Τσιμτσιλή «Η μουσική και οι μουσικοί του αύριο, πλαισιωμένη από τους Θεατροποιούς Χίου. Δημήτρης Φέσσας «Δαίδαλος», Davide Picci , Μπράβου Σοφία,  Ισίδωρο Βούκουνα , Good Job Nicky, unplugged. Χορογραφία Μαργαρίτα Καμαράτου με τους  μαθητές της σχολής D ART POINT DANCESPORT AND ANTIGRAVITY ACADEMY. Φωτισμός και ηχητικά Σαράντου Κωστίδη.

Το  Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε και στον εμβληματικό Κάμπο της Χίου στο υπέροχο Βενετσιάνικο Castelli, που ανήκει στον Νικόλαο και τη Νινέτα Βαφειά και μετά την άψογη και με σεβασμό στην ιστορία ανακαίνιση του άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί μοναδικές διαλέξεις από σημαντικότατους ακαδημαϊκούς αλλά και ξεχωριστές μουσικές βραδιές με οικοδέσποινα την δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Εκεί λοιπόν στον μοναδικό κήπο του αρχοντικού έδωσαν διαλέξεις οι: Λόρδος του Σεντ Άντριους (The Earl of St.Andrews), πρύτανης του Πανεπιστημίου Bolton του Ηνωμένου Βασιλείου,  Γιώργος Μπαμπινιώτης, καθηγητής γλωσ­σολογίας, πρ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρό­εδρος των Αρσακείων Σχολείων, Ρόντερικ Μπίτον (Roderick Beaton), καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογο­τεχνίας, King’s College στο Λονδίνο κι επίτιμος Έλληνας πολίτης, Ταξιάρχης του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Σεβασμιότατος Μητρο­πολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, Τάκης Μαυρωτάς διευθυντή του εικαστικού τμήματος του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, θεωρητικού και κριτικού τέχνης, Μάθιου Λοτζ (Matthew Lodge) Βρετανός Πρέσβης, Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος, ζωγράφος και ενδυματολόγος, Μιχαήλ Μόσχος, M.A., M.Phil. (Columbia), Director, The London Hellenic Prize, Χρύσανθος Πανάς επιχειρηματίας, συγγραφέας και συλλέκτης έργων τέχνης, Έλενα Ματθαιοπούλου, συγγραφέας, Associate Editor of Opera Now magazine, UK, αρθρογράφου για θέματα όπερας και μουσικής.

Παράλληλα με τις διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν και μουσικές βραδιές  με την Νινέτα Βαφειά στο πιάνο, την υψίφωνο της Ε.Λ.Σ. Έλενα Κελεσίδου και τον Γιώργο Ντάβλα αλλά και τους διαπρεπείς Χιώτες καλλιτέχνες  Εβίτα Μανιατοπού­λου, Ανδριάννα Νεαμονίτη και Νίκο Μαχαίρα.

Ο Περιφερειάρχης με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων εξέφρασε την ικανοποίησή του τονίζοντας:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας που ξεκίνησε με πολλή αγάπη εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής πέρυσι τον Σεπτέμβριο και με την τιμητική παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Στόχος μας είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο αναδεικνύοντας Πανελλαδικά αλλά και Διεθνώς την μοναδική αρχιτεκτονική, ομορφιά και ιστορία της Χίου,  με δυο λόγια το “ΧΙΩΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” γιατί στην Χίο δεν ευωδιάζει μόνο η Μαστίχα, ο μυροβόλος Κάμπος και ο θαλασσινός αέρας της κοσμοκράτειρας Χιώτικης Ναυτιλίας αλλά και Πολιτισμός Χιλιετηρίδων».

Χορηγοί του Φεστιβάλ οι: EUROBANΚ, ELPEDISSON, OUZO  PLOMARI,  το εστιατόριο SKINOS και η Μπύρα Χίου .

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ευχαριστεί ιδιαίτερα  την οικογένεια Νικόλαου Βαφειά ,το «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος», το ίδρυμα «The John. S. Fafalios Foundation», τη  Μερόπη και το Μάικ Νεαμονιτάκη, την Σεβαστή και τον Μάρκο Λαγό και τον Κώστα Λυμπουσάκη.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.