Προτάσεις του Εργατικού Κέντρου Χίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα

 

Ως Εργατικό Κέντρο Χίου είμαστε υπέρμαχοι σε όλες τις κινήσεις που γίνονται σχετικά με την σωστή και ορθή επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από όπου και αν προέρχονται.

Είμαστε αντίθετοι δε, στην προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και τον εκπρόσωπό της Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη για την δημιουργία μιας νέας δομής τύπου ΒΙΑΛ στην περιοχή του Θόλους, μια περιοχή της οποίας η ορθή αξιοποίηση θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού. Λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού δε σημαίνει μεταφορά του προβλήματος αλλού, από το Χαλκειός στο Αίπος και στο Θόλος. Τέτοιου είδους αποφάσεις χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τοπικούς φορείς και με την κοινωνία, δημιουργούν αντιπαλότητα και πολλές φορές μίσος κατά των συγκεκριμένων προβλημάτων και όχι λύσεις. Είμαστε αντίθετοι σε όλους αυτούς που προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την διαχείριση αυτού του κοινωνικού ζητήματος. Καλούμε όλους τους αρμόδιους που δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα (Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, τρίτες χώρες, οικονομικούς παράγοντες, ΜΚΟ κτλ) να δώσουν άμεση λύση ώστε να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές συρράξεις και οι διώξεις στα κράτη αυτά, αλλαγή πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης τήρηση της συμφωνίας από τη γείτονα χώρα (Τουρκία) για να σταματήσουν οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Πόσο ακόμα θα αντέχουν τα ακριτικά νησιά μας να επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού;

 

      Ζητάμε:

  • Να καταργηθούν άμεσα όλα τα hot spot τύπου ΒΙΑΛ, όχι άλλο κέντρο/καταυλισμός στο νησί μας.
  • Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων στους δικαιούχους πρόσφυγες-μετανάστες έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν από τα νησιά μας και να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για το διάστημα που θα παραμείνουν στο νησί μας (υγεία, παιδεία, πρόνοια).
  • Να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Να γίνουν σωστές υποδομές για τους εργαζόμενους μας που απασχολούνται σε αυτές τις δομές (πρόσληψη, ασφάλεια).
  • Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους κατοίκους των περιοχών που έχουν υποστεί πάσης φύσεως ζημιές.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.