ΣΒΑΚ – στρατηγικό σχέδιο κινητικότητας ανθρώπων και αγαθών στην Χίο με σκοπό την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής

 

Το ΣΒΑΚ (στρατηγικό σχέδιο κινητικότητας)ήταν το θέμα της συνέτευξης τύπου  της  Δημοτικής Αρχής αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου την Δευτέρα 11 Ιουλίου2022.

Η εκπόνηση τέτοιων σχεδίων είναι υποχρεωτική για Δήμους με πάνω από 30000 μόνιμους κατοίκους.

ΣΒΑΚ – ΟΡΙΣΜΟΣ: «Το στρατηγικό σχέδιο κινητικότητας που καταρτίζεται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών στον αστικό και περιαστικό ιστό, προς διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής» (Ν. 4784/2021)

ΣΒΑΚ Δήμου Χίου: Εκπονείται σύμφωνα με την από 04/06/2021 δημόσια σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χίου και της μελετητικής ομάδας “ΜΣΜ – Mαυρογεώργης και συνεργάτες μελετητική ΙΚΕ/ Βουλέλης Παναγιώτης του Βασιλείου».

Η χρηματοδότηση είναι από το  Πράσινο Ταμείο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 40/Α/16-03-2021 για την κατάρτιση του ΣΒΑΚ συστήνεται Ομάδα Εργασίας και δημιουργείται Δίκτυο Φορέων.

Κοινό όραμα των εμπλεκομένων φορέων είναι:

Να καθιερωθούν περιβαλλοντικά φιλικοί τρόποι μετακίνησης στην πόλη της Χίου, ώστε να αποτελεί τόπο που προσφέρει εξαιρετική ποιότητα ζωής, να είναι ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες και να αποτελεί είσοδο-πύλη του νησιού αντάξια της ενδοχώρας και της ιστορίας της.

Το σύνολο του νησιού να μετατραπεί σε εναλλακτικό τουριστικό προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας που συνδυάζει παραδοσιακές μορφές περιήγησης, παραδοσιακές μορφές παραγωγής, εμβάθυνση στον τοπικό πολιτισμό ώστε να προωθηθεί με αυτόν τον τρόπο μια οικονομική ανάπτυξη που δεν απειλεί τους πυλώνες στον οποίο στηρίζεται η ελκυστικότητα, η ανάπτυξη και η διαχρονικότητα του νησιού: η φύση και τα μοναδικά της δώρα, το τοπίο και τα αγροτικά προϊόντα.

 

Τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν με παρεμβάσεις :

  1. Διαχείριση Οδικής Κυκλοφορίας (Κυκλοφοριακή Οργάνωση, Σηματοδότηση).
  2. Οδική Ασφάλεια – Διαμορφώσεις Ισόπεδων Κόμβων.
  3. Διαχείριση Στάθμευσης.
  4. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  5. Ολοκληρωμένο δίκτυο προσβάσιμων διαδρομών ήπιας μετακίνησης και Δίκτυο Πράσινων Διαδρομών.
  6. Χώροι Πρασίνου – Κοινόχρηστοι Χώροι.
  7. Εμπορικές Μεταφορές.
  8. Κατανάλωση Ενέργειας.
  9. Προώθηση και Δράσεις Βιώσιμης Κινητικότητας – Πρόσθετα Μέτρα.

 

 Ειδικότερα για την Κυκλοφοριακή οργάνωση.

Στόχοι:  Απομάκρυνση παρόδιας στάθμευσης. Δημιουργία χώρου για πεζούς και ποδήλατα. Αποτροπή διαμπερούς κίνησης οχημάτων από τις περιοχές κατοικίας.

Διαπλάτυνση πεζοδρομίων, εγκιβωτισμός θέσεων στάθμευσης, πύκνωση διαβάσεων, μείωση ορίου ταχύτητας, μετατροπή οδών μικρού πλάτους σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας ή πεζόδρομους (OPEN MALL).

Superblocks στις γειτονιές και παρεμβάσεις στις περιοχές πέριξ των σχολείων

Σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων, Car sharing (κοινής χρήσης αυτοκίνητο) και Car pooling (συνεπιβιβατισμός).

Μελέτη ορισμού Δακτυλίου για το κέντρο της πόλης της Χίου.

Μελέτη αναπλάσεων των οδών περιμετρικά του Δημοτικού Κήπου.

Διερεύνηση της εκ περιτροπής πεζοδρόμησης της Προκυμαίας.

Εκπόνηση συγκοινωνιακής μελέτης μονοδρομήσεων.

Επέκταση πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης (OPEN MALL) και πεζοδρομήσεων πέριξ αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, σχολείων όπου αυτό είναι εφικτό.

Καθορισμός εμπορικού – ιστορικού κέντρου με κανονισμό λειτουργίας.

Αύξηση του πλάτους των πεζοδρομίων της οδού που διατρέχει το παραλιακό μετώπου του Βροντάδου, οργάνωση της παρόδιας στάθμευσης με εγκιβωτισμό των θέσεων, δημιουργία κατάλληλα σημασμένων διαβάσεων σύνδεσης των παρόδιων χρήσεων με την ακτή.

Ανάπλαση κεντρικής οδού Καρφά (τμήμα της Ε.Ο. Χίου Καρφά).

Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ή/και πεζοφάναρων σε κόμβους του οδικού δικτύου.

Αναδιαμόρφωση κόμβων. Ενδεικτικά: 1. Μαρτύρων και Δημοκρατίας 2. Οινοπίωνος και Δημοκρατίας 3. Κανάρη και Λ. Αιγαίου 4. Φωστίνη και Βούρου (Τάγμα) 5. Μιχαληνού και Ι. Χρήστου 6. Καλοπλύτου – Ριζαρίου – Νικηφόρου του Χίου – Πασπάτη.

Οργάνωση της παρόδιας και εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης μέσω των αναπλάσεων (εγκιβωτισμός θέσεων στάθμευσης, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, δημιουργία διακριτών χώρων στάθμευσης ανά κατηγορία οχήματος).

Επέκταση του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) με την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των κατοίκων και ακολούθως των επισκεπτών.

Κατασκευή και λειτουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης εκτός οδού σε περιοχές εκατέρωθεν του Περιφερειακού – Εξυπηρέτηση συνδυασμένων μεταφορών (ΙΧ- λεωφορείο ή κοινόχρηστο ηλεκτρικό ποδήλατο).

Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ).

Εξεύρεση χώρων στάθμευσης στον πυκνό ιστό της πόλης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του κέντρου.

Μεταφορά σταθμού αστικού ΚΤΕΛ στην συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Μαρτύρων.

Ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών.

Βελτίωση αξιοπιστίας και συχνότητας δρομολογίων.

Εφαρμογή τηλεματικής στις στάσεις.

Προτυποποίηση στάσεων.

Ανανέωση στόλου οχημάτων.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.