Σενάρια για υποψηφιότητα Στεφανή στις Ευρωεκλογές

 

Mπορεί οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 να διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά αυτό που απομένει να αποφασιστεί είναι ο τρόπος. Εάν η χώρα θα «σπάσει» σε μεγάλες περιφέρειες ή όλη η επικράτεια θα παραμείνει μια περιφέρεια και οι υποψήφιοι θα εκλέγονται με πανελλαδική σταυροδοσία, όπως ίσχυε και στις εκλογές του 2019. Αν και το προηγούμενο διάστημα είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να χωριστεί η Ελλάδα σε περιφέρειες, ώστε να μην έχουν προβάδισμα εκλογής όσοι είναι αναγνωρίσιμοι, πλέον κερδίζει έδαφος το σενάριο να παραμείνει όπως είναι το σύστημα εκλογής, δηλαδή όλη χώρα να είναι μια περιφέρεια.

Αν χωριστεί η χώρα σε πέντε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σημαίνει ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικά ψηφοδέλτια για κάθε εκλογική περιφέρεια, η οποία θα εκλέγει τους δικούς της ευρωβουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα σπάσει σε πέντε περιφέρειες:

  • Την Αττική.
  • Τη Μακεδονία, που θα περιλαμβάνει την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία.
  • Τη Θεσσαλία με τη Στερεά Ελλάδα.
  • Τη δυτική Ελλάδα, με την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου.
  • Το Αιγαίο (βόρειο και νότιο), μαζί με την Κρήτη.

 

Τον γόρδιο δεσμό, φυσικά, θα λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκκρεμεί και μια συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, που έχει «τρέξει» τα εκλογικά μοντέλα και έχει πλήρη εικόνα για κάθε επιλογή.

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αφού η νέα ρύθμιση θα πρέπει να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024.

Υποψήφιοι

Πέρα, όμως, από το σύστημα εκλογής, έχουν αρχίσει να συζητιούνται και τα πρώτα ονόματα για τις «γαλάζιες» λίστες. Φυσικά, στην τελική επιλογή κομβικό ρόλο θα παίξει και το αν θα υπάρχει ένα πανελλαδικό ψηφοδέλτιο ή πέντε. «Κλειδωμένος» για πολλούς είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, καθώς, εκτός του ότι είναι από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει καλά και τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Στον κατάλογο με τα ονόματα που μπορεί να κατέβουν περιλαμβάνεται και εκείνο του ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Πύρρου Δήμα. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διατηρεί καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως τον Δεκέμβριο του 2023 είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στους ομογενείς της Χειμάρρας στην Αλβανία. Ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα υπηρετήσει και τη στρατηγική της διεύρυνσης. Επίσης από τον χώρο του αθλητισμού συζητιέται και η ολυμπιονίκης και νυν αντιπεριφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου.

Εντονα ακούγεται, όμως, πως υποψήφιος ευρωβουλευτής μπορεί να είναι και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, με το όνομά του να είχε συζητηθεί και για τις ευρωεκλογές του 2019. Όσον αφορά πρόσωπα από την κεντρική πολιτική σκηνή, κάποιοι κάνουν λόγο για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ειδικά αν επιλεγεί το σύστημα με τις πέντε περιφέρειες, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, τουλάχιστον για την ώρα.

Πάντως κάποιοι συζητούν και την περίπτωση του διεθνολόγου και βουλευτή Σερρών Τάσου Χατζηβασιλείου, που γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά ζητήματα και συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις του με ομολόγους του.

Για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο ακούγονται όμως και τα ονόματα του πρώην υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, που έδωσε τη μάχη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και της πρώην βουλευτή της Α’ Πειραιά, Νόνης Δούνια.

Τι θα γίνει με τον Λοβέρδο;

Την ίδια ώρα, στην εξίσωση μπορεί να μπει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, ακόμα και στην περίπτωση που ιδρύσει κόμμα, πάλι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος με το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενος.

Από τους σημερινούς ευρωβουλευτές της Ν.Δ., εκ νέου υποψήφιοι θα είναι ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που την περασμένη εβδομάδα είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό και συζήτησαν και για τις ευρωεκλογές, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που έχουν μία θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με «γαλάζιες» πηγές, βούληση της ηγετικής ομάδας είναι όσοι ευρωβουλευτές έχουν τουλάχιστον δύο θητείες στις Βρυξέλλες να μην είναι ξανά υποψήφιοι. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας εκλέγει συνολικά 21 ευρωβουλευτές και στις ευρωεκλογές του 2019 η Ν.Δ., με βάση τα ποσοστά της, είχε οκτώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.