“ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ 1940-1945 – Το ημερολόγιο ενός στρατιώτη- Κώστας Γ. Μαρής” του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

“ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ 1940-1945 – Το ημερολόγιο ενός στρατιώτη- Κώστας Γ. Μαρής”

Κάθε τόπος γαλούχησε και ανέστησε λαμπρούς αγωνιστές, ήρωες που προασπίστηκαν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας τους. Ο δικός μας τόπος, μαρτυρικός στο διάβα του χρόνου, διακρίνεται για το σθένος και την παληκαριά των ανθρώπων του. Ανέδειξε πλήθος πατριωτών, που διαπνέονταν από τα ιδανικά της Ελληνικής φυλής, μα πάνω από όλα τα δημοκρατικά ιδεώδη, που σέβονται τον άνθρωπο και τις εκούσιες επιλογές του λαού.

Στη χορεία των εκλεκτών αυτών αγωνιστών και συνάμα ηρώων συγκαταλέγεται και ο αείμνηστος συμπολίτης μας Κώστας Γ. Μαρής (1908-2004), αγωνιστής στο Αλβανικό μέτωπο, στη Μέση Ανατολή και τον Ιερό Λόχο. Πάντοτε έδωσε το παρόν, οσάκις η πατρίδα χρειάστηκε να αγωνιστούν τα παλληκάρια της για να την υπερασπιστούν. Ο ίδιος πολέμησε σθεναρά σε τρείς περιόδους για την πατρίδα, ενώ συχνά κατέγραφε τα γεγονότα που βίωσε σε ένα ατομικό ημερολόγιο, που διατηρήθηκε μέχρι τις ημέρες μας, για να φθάσει σήμερα να εκδοθεί σε μιάν αυτοτελή έκδοση, ιστορικού μα και διδακτικού περιεχομένου (για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι), αφού σε αυτό
εμπεριέχονται όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο 1940-1945, αλλά και στοιχεία των προηγούμενων χρόνων, που αποτυπώνουν -προϊόντος του χρόνου- τους αγώνες και τη ζωή του συγγραφέα του.

Το βιβλίο- ημερολόγιο των 116 σελίδων, που μόλις εκδόθηκε από τις καλλιτεχνικές εκδόσεις Άλφα Πι του Γιάννη Παληού και των συνεργατών του, χωρίζεται σε είκοσι (20) συνοπτικά κεφάλαια, περιγράφοντας τα γεγονότα ανά χρονολογία και τοποθεσία. Προλογίζεται από τον εκδότη Γιάννη Παληό, τον εκλιπόντα -πλέον- συναγωνιστή του συγγραφέα -επίσης αντιστασιακό- Παναγιώτη (Πάνο) Δ. Καρασούλη και τη θυγατέρα του Σοφία Καρασούλη (η οποία είχε και την ευρύτερη επιμέλεια της έκδοσης), ενώ λίγο μετά τον επίλογο του συγγραφέα υπάρχει μικρή αναφορά στη σύζυγό του Σουλτάνα- Αντωνία και σύντομο φωτογραφικό υλικό με την οικογένειά τους.
Μέσα από τα χειρόγραφα του συγγραφέα διακρίνεται ξεκάθαρα η αγάπη του για την πατρίδα, η αγνή πίστη του στις αλήθειες της Ορθοδόξου πίστεώς μας και η πεποίθησή του στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από το μεγαλείο της Ελληνικής φυλής, μακριά από κόμματα και πολιτικές παρατάξεις. Καμία πολιτική ιδεολογία δεν είναι πάνω από την πατρίδα. Συγκινητικά είναι τα εξής, χαρακτηριστικά λόγια του από τον επίλογο του ημερολογίου: “…να ξέρουν ότι έκανα το καθήκον μου προς την πατρίδα και πως ποτέ δεν φοβήθηκα τον θάνατο. Τώρα που γέρασα και τον περιμένω, δε με φοβίζει γιατί πιστεύω στη χριστιανική μας θρησκεία. Σαν καλός χριστιανός που είμαι και δεν έκαμα κακό σε κανένα, αλλά μόνο το καλό θέλω να κάμνω, ελπίζω να βρω μια καλή θέση κοντά στους δικούς μου”.

Ενθυμούμαι τον αείμνηστο Κώστα Γ. Μαρή, μαθητής ων, αλλά και μετέπειτα ως στρατιώτης, όταν κατέθετε στεφάνι στις εθνικές επετείους και μιλούσε για τα γεγονότα του Πολέμου και της Κατοχής. Σεμνύνομαι διότι, με πρόταση που κατέθεσα μετά τον θάνατό του (2004), ως δημοτικός σύμβουλος τότε και μέλος στην Επιτροπή ονοματοθεσίας οδών του Δήμου Χίου, δόθηκε το όνομά του σε μια ανώνυμη οδό στην περιοχή που διέμενε (Αγ. Μαρίνα Εγκρεμού). Την ίδια περίοδο -και λίγο αργότερα- ως μέλος του ΔΣ του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοσίευσα στον τοπικό Τύπο, στις 31/01/2008, ένα άρθρο μου, αναφορικά με το ημερολόγιο -που σήμερα έχουμε πλέον στα χέρια μας- ζητώντας τότε την έκδοσή του από το Ομήρειο, όπως σωστά είχαμε
πράξει προηγουμένως και με το ημερολόγιο του Πάνου Καρασούλη. Το παραθέτω κατωτέρω, για την ιστορία και μόνον, χάριν τιμής και μνήμης:

“Μια πρόταση που πρέπει να τύχει υλοποίησης”

ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 1942 ΤΟΥ ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΜΑΡΗ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου -Δημοτ. Συμβούλου Χίου– Αντιπροέδρου Δημοτ. Συμβουλίου

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου του “Ομηρείου” πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη ενός ανέκδοτου ιστορικού ημερολογίου του αειμνήστου αντιστασιακού – αγωνιστή και πολεμιστή Κων/νου Μαρή, από τον εξαίρετο υιό του κ. Γιώργο Μαρή, Φαρμακοποιό. Ο κ. Γ. Μαρής ενημέρωσε το σώμα για τις αιτήσεις που είχε καταθέσει εδώ και επτά μήνες προς τον Πρόεδρο του “Ομηρείου” ο οποίος, όμως, δεν είχε την ευαισθησία να γνωστοποιήσει το γεγονός στα μέλη του Δ.Σ. και να τις εισάγει προς συζήτηση με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς το παραμικρό. Έτσι, όταν ο κ. Μαρής ζήτησε να πληροφορηθεί τι απέγινε η σχετική αίτησή του (με την οποία πρότεινε στο “Ομήρειο” στα πλαίσια των ετήσιων εκδόσεών του να συμπεριλάβει το εν λόγω ιστορικό ντοκουμέντο), έκπληκτα τα μέλη του Δ.Σ. διαπίστωσαν ότι είχαν πλήρη άγνοια. Ως γνωστόν, το “Ομήρειο” έχει κατά περιόδους προβεί στην έκδοση βιβλίων – ιστορικών ημερολογίων που καταγράφουν τους αγώνες των ηρώων και αγωνιστών της πατρίδας μας. Επί δημοτικής αρχής Μάρκου Μεννή και προεδρίας στο “Ομήρειο” του
Αντώνη Λάρδα προβήκαμε στην Β΄ έκδοση του βιβλίου του εκλεκτού συμπολίτη μας κ. Πάνου Καρασούλη, Αντιστασιακού, με τους αγώνες της “Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής και της Εθνικής Αντίστασης στη Χίο 1943-44”.

Επίσης, με χορηγίες είτε της Νομαρχίας είτε του Ομηρείου εκδόθηκαν ιστορικά ημερολόγια και χρονογραφήματα από κρίσιμες εθνικά και ιστορικά περιόδους για την πατρίδα μας του αειμνήστου συμπολίτη μας Γεωργίου Κουτσοδόντη, συζύγου της ακάματης συμπολίτισσάς μας, συγγραφέως και ποιήτριας Κας Ευαγγελίας Κουτσοδόντη. Ακόμη, θυμάμαι την επανέκδοση του ιστορικού βιβλίου με γεγονότα από τη Σφαγή της Χίου (1822) όπως αυτά καταγράφηκαν από τον ιστορικό Καθηγητή Στυλιανό Βίο και διατέθηκε στο κοινό έπειτα από αρκετές εκκλήσεις φιλομαθών και ιστορικών. Θεωρώ καθήκον και ηθική υποχρέωση της σημερινής διοίκησης του “Ομηρείου” να προβεί στην έκδοση του ιστορικού αυτού ημερολογίου του αγωνιστή Κων/νου Μαρή, συνεχίζοντας κατά τέτοιο τρόπο την πολυετή προσπάθεια του πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου ο οποίος δίδει στη δημοσιότητα και το αναγνωστικό κοινό ποιοτικές εκδόσεις και μέχρι σήμερα διατηρεί σε αρκετά υψηλό επίπεδο την εκδοτική του δράση.
Τόσο οι σημερινοί Χιώτες όσο και οι μελλοντικές γενιές οφείλουν να γνωρίζουν, να διατηρούν και να διαδίδουν τέτοια λευκώματα θυσίας, ηρωισμού και πατριωτισμού των προγόνων μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπως η σημερινή που στερείται προτύπων προς μίμηση. Για τον λόγο αυτό παρακαλώ τον κ. Πρόεδρο του Ομηρείου να εισάγει το συντομότερο δυνατόν στο Δ.Σ. το εν λόγω αίτημα του συμπολίτη μας κ. Γ. Μαρή και να προβεί στην έκδοση του ημερολογίου 1942 του γενναίου αγωνιστή και αντιστασιακού Κων/νου Μαρή.
Ας είναι τούτο ένα επιστέγασμα τιμής στην μνήμη του, ως συνέχεια της ονοματοδοσίας οδού στο Δήμο της Χίου, την οποία πρότεινα επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής και έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Δυστυχώς, η τότε πρότασή μου δεν εισακούστηκε. Όμως να, που ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και η ίδια η οικογένεια του Κώστα Γ. Μαρή προχώρησε στην έκδοση του ημερολογίου και έπειτα από 15 χρόνια το έχουμε ανά χείρας. Για την ιστορία της πατρίδας μας και για να διδάσκονται οι νεότερες γενιές τα ανδραγαθήματα των προγόνων τους, που ποτέ δεν έλειψαν.-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.