3 Δεκέμβρη 2021: Στο ίδιο έργο θεατές… Μήνυμα – Κάλεσμα της ΠΟΑμεΑΒΑ

 

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

Δεν επιτρέπουμε να είμαστε «στο ίδιο πάντα σκηνικό και στης ψυχής τον πανικό…». Φωνάζουμε: «Θέλω ν’ αρχίσω από δω αλλιώς τα πράγματα, να δω…»!

 

Καλούμε τα ΑμεΑ, τις οικογένειές μας, με ψηλά το κεφάλι να δώσουμε δυναμικό παρόν φέτος στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας στις 3 Δεκέμβρη. Πολλά θα ακουστούν και φέτος περί «αποδοχής του διαφορετικού», «ενσυναίσθησης» και «ειδικών ικανοτήτων», όμως εμείς γνωρίζουμε: Για να γίνει η αναπηρία αποδεκτή, για να περιοριστούν οι ρατσιστικές συμπεριφορές, για να μη μένουν λόγια κενά περιεχομένου τα όμορφα λόγια, χρειάζονται έργα!

 

Το 2018 η ΠΟΒΑμεΑ προκάλεσε ίσως τη μεγαλύτερη συζήτηση στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και στη συνέχεια σε μονοθεματική συζήτηση στο Δ. Χίου. Αναδείξαμε μονάχα ορισμένα κρίσιμα θέματα, που έγιναν αποδεκτά στα λόγια από όλους τους συμμετέχοντες:

 

Τι υλοποιήθηκε ύστερα από 3 χρόνια; Απογραφή των ΑμεΑ στα νησιά και τη χώρα δεν έγινε, εκτεταμένος σχεδιασμός για την προσβασιμότητα σε σχολεία, πόλεις και χωριά στα νησιά δεν υπάρχει. Η Ειδική Αγωγή παραμένει με μεγάλες ελλείψεις χωρίς μόνιμο προσωπικό, με ακατάλληλα κτίρια, υποδομές σε κοντέινερ. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν έγιναν φθηνότερες συμπεριλαμβάνοντας τα ΑμεΑ με 50% ποσοστό αναπηρίας (και όχι >67%). Το ζήτημα της ανεργίας εξακολουθεί να μαστίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΑμεΑ (ποσοστό ανεργίας 85%) και να αντιμετωπίζονται ως «αντιπαραγωγικά» άτομα. Πως διαμορφώνουν όλα τα παραπάνω την «ενσυναίσθηση», την «αποδοχή της διαφορετικότητας» στα ΑμεΑ;

 

Τρία χρόνια μετά, προστέθηκε και η πανδημία, που ανέδειξε με τραγικό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις στην υγεία αλλά και τα αποτελέσματα της περίφημης «συνύπαρξης» του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα Υγείας. 2 χρόνια πανδημίας η κυβέρνηση δεν «άλλαξε πορεία». Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους με φόντο τη κατάρρευση του Δημοσίου συστήματος Υγείας. Τα ειδικά σχολεία έκλεισαν χωρίς ειδικά μέτρα στήριξης των ΑμεΑ ενώ στη συνέχεια παρέμειναν ανοικτά χωρίς επίσης να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα.

 

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν υπάρχει επί της ουσίας στα νησιά γι’ αυτό και τα Νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους από τη μετατροπή τους σε «μιας νόσου» – εμβολιαστικά κέντρα. Όλα τα παραπάνω, εκτός του ότι δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση για τα ΑμεΑ, αποτελούν το «θερμοκήπιο» της μη-αποδοχής και περιθωριοποίησής τους, που γεννιέται και αναπαράγεται από την τραγική έλλειψη μέτρων στήριξής τους και την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη δημόσια υγεία. Αυτό είναι το έδαφος που μας «απομονώνει» και προκαλείται από την εφαρμοζόμενη πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, των πανάκριβων βοηθημάτων, διαγνώσεων, θεραπειών.

 

Μπροστά  μας έχουμε νέες προκλήσεις. Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ», που υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ 2021 – 2027 για τα ΑμεΑ, επαναφέρει ότι έχουμε αντιπαλέψει: Ανάμεσα σε άλλα επαναφέρει την «αξιολόγηση της αναπηρίας» (στόχος 4), τη γενίκευση δηλαδή των περικοπών σε αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις μέσω της «λειτουργικότητας της αναπηρίας». Στην Ειδική Αγωγή (στόχος 12), παρά τις διάφορες διακηρύξεις, δεν προβλέπει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μπορούν όλα τα παιδιά να έχουν το δικό τους σχολείο ανάλογα με την πάθησή τους. Η λεγόμενη «συμπερίληψη», δηλαδή την ένταξη των μαθητών με αναπηρία στα γενικά σχολεία, χωρίς το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αναπαραγωγή του στίγματος και στον εκ νέου αποκλεισμό των ΑμεΑ από την εκπαιδευτική διαδικασία. Με την χιλιοειπωμένη «Κάρτα Αναπηρίας», για ΑμεΑ με ΠΑ πάνω από 67%, στοχεύουν στη μετατροπή της όποιας Κοινωνικής Πρόνοιας σε «ελεημοσύνη» για τους πιο εξαθλιωμένους. Η χορήγησή της, προβλέπει νέο γύρο «αξιολόγησης» στις Επιτροπές των ΚΕΠΑ. Προωθεί την αποϊδρυματοποίηση, που στόχο έχει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες για την αναπηρία, που έχει ήδη εφαρμοστεί στο χώρο της Ψυχικής Υγείας με κλείσιμο κρίσιμων ιδρυμάτων, αντί της   αναγκαίας  αναβάθμισής τους.

Η λεγόμενη «θωράκιση του ΕΣΥ» καταρρίπτεται όχι μόνο από τα ράντζα στα Νοσοκομεία και τις υπεράριθμες κλίνες αλλά και από τις στοχεύσεις των συγχωνεύσεων – κλεισίματος Νοσοκομείων, τις εκτεταμένες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα υγείας που θα σημάνει πιο ακριβοπληρωμένη υγεία. Άλλωστε αυτά προμηνύονται από τη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 1938, από τον Ιανουάριο 2020 έως τον Σεπτέμβριο 2021, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων κατά 22 εκατομμύρια € και της αντιμετώπισης της πανδημίας κατά 392 εκατομμύρια €, ενώ αυξήθηκαν οι εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη!  Η κυβέρνηση έκοψε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το επίδομα  μέσω του ΟΠΕΚΑ σε πάνω από 3.500 ορφανά παιδιά με αναπηρία επειδή έπαιρναν την σύνταξη των θανόντων γονιών τους!

 

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά το πλαίσιο των αιτημάτων μας:           

  • Απογραφή όλων των ΑμεΑ που διαθέτουν οποιοδήποτε ποσοστό αναπηρίας ή χρόνια πάθηση.
  • Ολοκληρωμένος επιστημονικός σχεδιασμός για την προσβασιμότητα σε όλα τα επίπεδα με ευθύνη της Περιφέρειας.
  • Μαζικές προσλήψεις με σταθερή δουλειά και αξιοπρεπές εισόδημα – όχι στην κοροϊδία της εφαρμογής του ν.2643 που εξακολουθεί να αφήνει χιλιάδες ΑμεΑ χωρίς εργασία . Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις στην εργασία των παιδιών ΑμεΑ, που τελειώνουν τα ΕΕΕΕΚ, Τα ειδικά Γυμνάσια & Λύκεια σε χώρους εργασίας που θα πληρούν τις προϋποθέσεις εργασίας για ΑμεΑ.
  • Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών, κανένα παιδί εκτός Ειδικής Αγωγής. Ανέγερση Ειδικών Σχολείων με κρατική ευθύνη και σχεδιασμό. Όχι στις συστεγάσεις! Να προχωρήσει η ανέγερση νέων Ειδικών Σχολείων σε Χίο, Λέσβο και Σάμο. Να βρεθεί χώρος για το ΕΕΕΕΚ Ικαρίας και όχι στέγαση σε κοντέινερ, να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών με αναπηρία στα σχολεία τους.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο «πλαφόν» στις παράλληλες στηρίξεις στα Σχολεία και Νηπιαγωγεία.
  • Στήριξη των δομών για ΑμεΑ σε όλα τα νησιά, ανέγερση νέων όπου δεν υπάρχουν με κρατική ευθύνη, επαρκή χρηματοδότηση και πλήρη στελέχωση. Τα πακέτα του ΕΣΠΑ, να κατευθυνθούν στην κάλυψή με επιπλέον προσωπικό και μέριμνα για τη σταθερή λειτουργία τους χωρίς ημερομηνία λήξης. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πιστοποιημένων Φορέων ΑμεΑ από την Πριφέρεια, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες κάλυψης των δομών παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, όπως του Μ.Κ.Δ.Η.Φ.  της «Κυψέλης» στη Μυτιλήνη, της «ΓΕΦΥΡΑΣ» του ΠΣΑμεΑ, της Σ.Υ.Δ. και του ΚΔΗΦ της δομής αυτής στη Χίο και της « ΜΕΛΙΣΣΑΣ» στη Σάμο με δυνατότητα διεύρυνσης των ωφελούμενων που ήδη υπερβαίνουν τις δυνατότητες την  δομών αυτών. Διαρκής στήριξη και διεύρυνση με  νέες δομές σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου με ευθύνη της Περιφέρειας και των Δήμων. Να λειτουργήσουν τα Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π. (πρώην Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ.), με πλήρη στελέχωση (φυσίατρους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ.), να πάψουν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων να αποσπούν προσωπικό, όπως στη Σάμο.
  • Να καλυφθούν κρίσιμες ειδικότητες στα νοσοκομεία των νησιών όπως αυτές του Ογκολόγου και Αιματολόγου, του οδοντιάτρου για ΑμεΑ, του παιδοψυχιάτρου και παιδοενδοκρινολόγου, Φυσιάτρου, Γαστρεντερολόγου, 2ου επιμελητή νευρολόγου διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου ΣΚΠ Χίου.
  • Όχι στις περικοπές των ΚΕΠΑ. Να μην κόβεται το επίδομα αναπηρίας από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και να μην υπολογίζεται ως φορολογητέο εισόδημα. Το επίδομα αυτό δίνεται για τις ειδικές πρόσθετες ανάγκες που προκαλούνται από την αναπηρία. Λειτουργία Β΄/θμιων Επιτροπών ΚΕΠΑ σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας, ώστε να πάψουν οι μετακινήσεις των εξεταζομένων και να αποφευχθούν η ταλαιπωρία και τα έξοδα, τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, για όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ( Ανοσοκατασταλμένοι, ΑμεΑ κλπ)

  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥΥ σε ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειές μας.
  • Επιτάχυνση των εμβολιασμών και στενή παρακολούθηση για τυχόν παρενέργειες ή για όποια προβλήματα τυχόν προκύπτουν.
  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, για να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Αραίωση των μαθητών στις τάξεις, μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα ασφαλή σχολικά κτίρια.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για Δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

 

 

Φέτος 3 Δεκέμβρη2021, διαμηνύουμε ότι δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε, με αξιοπρέπεια και συνεχείς  αγώνες τα δικαιώματα που σαν ισότιμοι πολίτες έχουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ελάχιστα, που μας κατατάσσουν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας!!

 

Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε νησί και να επιδώσουν το παρόν στις αρχές ( Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους)

Στη Χίο η συγκέντρωση θα γίνει στη πλατεία Νικολάου Πλαστήρα ( Βουνακίου), τη Παρασκευή 3 Δεκέμβρη και ώρα 13,30 μμ. 

 

Το Δ.Σ. της ΠΟΑμεΑΒΑ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.