Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία είναι ένας σύλλογος με γνωστό έργο και πολυσχιδή δράση πολλών χρόνων στο πεδίο της προβολής των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία και της διευκόλυνσης και υποστήριξης της καθημερινότητάς τους.
Στο πλαίσιο αυτής του της δράσης ο Σύλλογος ασχολήθηκε πρόσφατα και με το ζήτημα της πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα. Συγκεκριμένα κατά τα τελευταία τρία έτη στην παραλία της Δασκαλόπετρας στο Βροντάδο του Δήμου Χίου, τοποθετείται διάδρομος πρόσβασης επί της ακτής και συσκευή για τη μετακίνηση προσώπων με αμαξίδιο (SeaTrack) που καθιστά δυνατή την αυτόνομη πρόσβαση και την είσοδο και έξοδο των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία από το νερό . Επειδή περί τα μέσα Μαΐου 2020 δεν είχε καν αρχίσει η εγκατάστασή του, ο Σύλλογος εκφράζοντας την ανησυχία του για την καθυστέρηση απηύθυνε την από 14/5/2020 επιστολή του προς το Δήμο Χίου ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών διαμόρφωσης γενικά των παραλιών του Δήμου για την πρόσβαση ΑμεΑ και ειδικά την τοποθέτηση του SeaTrack στην παραλία της Δασκαλόπετρας, και ζητώντας παράλληλα και ακρόαση από τον κ. Δήμαρχο.
Ουδεμία απάντηση έλαβε ο Σύλλογος, επί του θέματος.
Την 26/5/2020 η Πρόεδρος του Συλλόγου μιλούσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΛΗΘΕΙΑ για το θέμα, όταν παρενέβη ο κ. Αντιδήμαρχος Γεώργιος Πατεριμός λέγοντας ότι ομιλεί από τη Δασκαλόπετρα, ότι έχει μεταφερθεί ήδη εκεί το SeaTrack και εντός των ημερών θα τοποθετηθεί. Την 30/5/2020 σε μετάβασή μας στη Δασκαλόπετρα διαπιστώσαμε ότι στην παραλία βρισκόταν απλά ένας σωρός με τα μεταλλικά εξαρτήματα του SeaTrack, παρατημένος άτακτα χωρίς καμία φύλαξη. Λήφθηκαν φωτογραφίες που αναρτήθηκαν την επομένη στο λογαριασμό του ΠΣΑμεΑ στο Facebook. Μετά την ανάρτηση και υπό την γενική κατακραυγή προφανώς προχώρησε εσπευσμένως η εγκατάσταση του SeaTrack και αργότερα την ίδια αυτή ημέρα το απόγευμα (31/5/2020) ο κ. Αντιδήμαρχος Γεώργιος Πατεριμός για να διαψεύσει τα παράπονα του Συλλόγου ανήρτησε βίντεο που εμφάνιζε το Seatrack εγκατεστημένο, αλλά όχι ακόμα λειτουργικό, όπως αναγνώρισε κι ο ίδιος, αναφέροντας ότι αυτό όμως θα γίνει άμεσα, και κατηγορώντας το Σύλλογό μας, (του οποίου παρεμπιπτόντως ετύγχανε μέλος του Δ.Σ.), και την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Σοφία Μιχάλα ότι λασπολογούμε κι ότι αναρτήσαμε χθεσινή φωτογραφία ενώ εντωμεταξύ είχε γίνει πρόοδος στην εγκατάσταση. Ακολούθως ο κ. Δήμαρχος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σχόλιο με το εξής περιεχόμενο: «Αγαπητέ μου Αντιδήμαρχε μη στενοχωριέσαι, η λάσπη είναι προνόμιο των ερπετών, εμείς προχωράμε με έργα και πράξεις και τους αφήνουμε στη λάσπη τους».
Το βίντεο σε συνδυασμό με το πιο πάνω σχόλιο προκάλεσε σάλο όχι μόνο μεταξύ των μελών μας, αλλά και μεταξύ των συμπολιτών μας γενικώς, και άμεσα ο κ.Πατεριμός παρητήθη από τα Δ.Σ. του Συλλόγου και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου, το δε βίντεο κατέβηκε από το διαδίκτυο. Δεν έγινε όμως το ίδιο και με το σχόλιο του κ. Δημάρχου που σε κάθε περίπτωση όφειλε να το ανακαλέσει ρητά και δημόσια.
Για να γίνει σαφές ότι το μόνο για το οποίο αγωνιζόμαστε είναι η επίλυση των προβλημάτων των ΑμεΑ και δεν έχουμε την πρόθεση να αντιδικήσουμε σε προσωπικό επίπεδο με κανένα, όταν το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Δημάρχου για τις δηλώσεις του με τις οποίες αναφέρθηκε στους ανάπηρους και τους εκπροσώπους τους ως ερπετά των οποίων προνόμιο είναι η λάσπη, ο Σύλλογός μας κατά τη σχετική προκαταρκτική εξέταση δήλωσε δια της κ. Πρόεδρου του ΔΣ του, ότι αν γίνει ανάκληση των δηλώσεων δεν επιθυμεί τη δίωξή του.
Ο Σύλλογος απλώς επιδίωξε με θεσμικό τρόπο ως όφειλε την έγκαιρη τοποθέτηση του Seatrack, κάτι που εν πάση περιπτώσει είναι υποχρέωση του Δήμου χωρίς να χρειάζεται ειδική αίτηση, δεδομένου ότι υποχρεωτικό κριτήριο για την απονομή και διατήρηση του τίτλου της Γαλάζιας Σημαίας είναι η πρόσβαση για τα Άτομα με Αναπηρία σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα (ISO), συμμόρφωση της ακτής με τους εθνικούς κανονισμούς σχετικά με την πρόσβαση και τις διευκολύνσεις για ΑμεΑ, και τουλάχιστον μία από τις παραλίες του Δήμου να διαθέτει Seatrack. Οι διεκδικήσεις εκ μέρους του Συλλόγου απλώς απηχούσαν την αγωνία εκατοντάδων συμπολιτών μας ΑμεΑ που χωρίς αυτή την εγκατάσταση είναι αδύνατον να μπουν ή να βγουν από τη θάλασσα και στερούνται τελείως το θαλάσσιο μπάνιο.
Κατόπιν των ανωτέρω ο μεν ο κ. Δήμαρχος ουδέν έπραξε προς αποκατάσταση του θιγμένου Συλλόγου και των μελών του, ο δε Δήμος Χίου σιωπηρά «έκλεισε την πόρτα» προς το Σύλλογο αγνοώντας τον τελείως σε θεσμικό επίπεδο και μαζί του 600 οικογένειες ΑμεΑ τις οποίες εκπροσωπεί.
Σημειωτέον ότι όταν το ανωτέρω θέμα τέθηκε εγγράφως προς τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με την από 14/7/2020 επιστολή μας με την οποία ζητήσαμε να συζητηθεί στο Συμβούλιο και να λάβει θέση το Συμβούλιο στο ζήτημα προς ηθική αποκατάσταση του Συλλόγου και την εμπέδωση του οφειλομένου σεβασμού στα άτομα με αναπηρία ύστερα από το σάλο που είχε προκληθεί στο νησί, λάβαμε την απάντηση ότι το ζήτημα δεν αφορά τη λειτουργία του Δήμου, ότι έχουν δημοσίως καταγραφεί γεγονότα και απαντήσεις και απόψεις και ότι το αίτημά μας έχει κοινοποιηθεί στον κ. Δήμαρχο και τα μέλη και όποιος επιθυμεί δύναται να τοποθετηθεί δημόσια.
Διαμαρτυρηθήκαμε με την από 23/7/2020 έγγραφη απάντησή μας για την αποτυχία του Δήμου Χίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας για σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρία και να εκτονώσει την αναταραχή που επικράτησε στη χιακή κοινωνία για ένα μήνα περίπου για το θέμα αυτό με εκτενείς αναφορές στον Τύπο.
Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν.3852/2020 (ΟΤΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) το ∆ηµοτικό Συµβούλιο έχει αρμοδιότητα και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο. Η στάση και η πολιτική του Δήμου στα θέματα των πολιτών ΑμεΑ είναι κατ’ εξοχήν θέμα που αφορά το Δήμο. Επίσης σύμφωνα με το ίδιο άρθρο το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Άρα όφειλε κατόπιν της αίτησής μας να λάβει θέση και στο προκείμενο θέμα που αφορούσε τη διαχείριση θεμάτων ΑμεΑ από τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος με τα σχόλιά του δεν εκφράζει προσωπικές του θέσεις αλλά εκπροσωπεί το Δήμο Χίου. Αλλά και σύμφωνα με την υπ’αριθ. 16852/6-4-2011 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου το Δημ. Συμβούλιο διατηρεί πάντα το δικαίωµα να συζητεί και να δίνει κατευθύνσεις προς τα υπόλοιπα όργανα του ∆ήµου επί θεµάτων γενικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και επί θεµάτων που σχετίζονται γενικότερα µε τη διοίκηση του ∆ήµου.
Πέρα από τα ανωτέρω ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία και η κ. Πρόεδρος αυτού στοχοποιημένα έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα να ακουστούν σε επίπεδο θεσμών από το Δήμο Χίου.
Ως ενδείξεις του απόλυτου αποκλεισμού του Συλλόγου από το Δήμο Χίου από κάθε δυνατότητα ακρόασης ως προς τα θέματα ΑμεΑ θα πρέπει να αναφερθούν:
1) ότι κατά το μήνα Ιούνιο 2020 η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) ζήτησε ακρόαση από τον κ. Δήμαρχο για το συγκεκριμένο θέμα και έλαβε την απάντηση ότι εγκρίνεται μεν το αίτημα πλην υπό τον τελείως αδικαιολόγητο όρο οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΜΕΑ να μην συνοδεύονται από κανένα εκπρόσωπο φορέα ΑμεΑ από το νησί.
2) ότι κατά την 1-6-2020 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη και συζητήθηκε το θέμα του μερικού ή ολικού κλεισίματος της προκυμαίας κατά τις βραδινές ώρες τους θερινούς μήνες του 2020 είχαν κληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά όχι ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ παρά το γεγονός ότι το Λιμεναρχείο είχε υποδείξει να προσκληθεί ο σύλλογος. Επειδή προφανώς η δυνατότητα κίνησης των ΑμεΑ στους κοινόχρηστους χώρους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι βασικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, έγινε σχόλιο σχετικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Καλογεράκης απάντησε το τελείως ανακριβές ότι τα ΑμεΑ εκπροσωπούνται από τον Αντιδήμαρχο κ.Πατεριμό κάτι που προς τιμήν του διέψευσε αμέσως ο ίδιος ο κ.Πατεριμός.
Από όλα τα προαναφερόμενα γίνεται φανερό ότι ο Σύλλογός μας ο οποίος είναι επί 25 έτη η φωνή των ΑμεΑ στο νησί μας, δέχεται απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και αντιθεσμική συμπεριφορά απαξίωσης, αποκλεισμού και αρνητικής διάκρισης από το Δήμο Χίου.
Εξάλλου ενδείξεις της γενικότερης στάσης του Δήμου σε διάφορα θέματα ΑμεΑ είναι και οι εξής:
1) Κατ’ αρχάς οι ράμπες πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα και ειδικότερα:
α) η περίπτωση της ράμπας που υπάρχει στην παραλία του Καταρράκτη και που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα από άτομα με αμαξίδιο. Έχει κατασκευαστεί χωρίς ειδική μέριμνα για ΑμεΑ, δεν έχει τοποθετηθεί ηλεκτροκίνητος μηχανισμός εισόδου και εξόδου από το νερό, λείπει οποιαδήποτε υποδομή προστασίας για ολιγόλεπτη παραμονή πριν ή μετά το μπάνιο κλπ., ενώ επιπρόσθετα έχει χωροθετηθεί τελείως ακατάλληλα διότι υπάρχει χωματόδρομος μέχρι την αρχή της ράμπας ώστε να είναι αδύνατον να φθάσει εκεί αυτόνομα ένα αμαξίδιο.
β) η περίπτωση της ράμπας ΑμεΑ που υπάρχει στην παραλία Μαύρα Βόλια και η οποία δεν φθάνει μέχρι τη θάλασσα, ενώ για να έχει πρόσβαση σε αυτή τη ράμπα κάποιος με αμαξίδιο είναι ανάγκη να τον σηκώσουν στα χέρια μαζί με το αμαξίδιο και πάλι κινούμενος πάνω στη ράμπα θα φθάσει στο μέσον της παραλίας αλλά όχι στη θάλασσα και
γ) η περίπτωση της ράμπας που υπάρχει στην παραλία της Αγιάς Φωτιάς όπου μια μεγάλη τσιμεντένια ράμπα οδηγεί από τον πεζόδρομο μέχρι την αρχή της παραλίας, συνδεόμενη με άλλη ξύλινη που κι αυτή δεν έγινε από το Δήμο αλλά από το Τοπικό Συμβούλιο του Νεοχωρίου μετά από διαμαρτυρίες ΑμεΑ και κατοίκων της περιοχής.
2) Επίσης τελευταίως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Χίου Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020 ότι θα δοθεί μια συναυλία από τον καλλιτέχνη κ. Κων/νο Αργυρό και τα έσοδα θα διατεθούν για να κατασκευαστεί μια «παιδική χαρά ΑμεΑ» στην περιοχή της Φάρκαινας. Εκφράζουμε την ευχή να ευοδωθεί το σχέδιο αυτό, τηρουμένων όμως των προδιαγραφών και των προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως όσον αφορά τη χωροθέτηση των παιχνιδιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά ΑμεΑ κατά τρόπο που να εντάσσεται στην ευρύτερη παιδική χαρά των αρτιμελών παιδιών και να μην δημιουργείται και στην πράξη η οδυνηρή φραστική διάκριση με τον τίτλο «παιδική χαρά ΑμεΑ».
Εκφράζουμε έντονο παράπονο και διαμαρτυρία γιατί η στάση του Δήμου απέναντι στο Σύλλογό μας και κατ’ επέκταση η διαχείριση των θεμάτων ΑμεΑ μοιάζει απόηχος ξεπερασμένων εποχών διακρίσεων, περιθωριοποίησης και απομόνωσης εις βάρος των ΑμεΑ. Χρειάστηκαν αγώνες δεκαετιών για να γίνει συνείδηση ότι οι παροχές προς ΑμεΑ δεν είναι χαριστικές ή προαιρετικές, οι πολίτες που είναι ΑμεΑ έχουν δικαιώματα ίσης πρόσβασης στα κοινά και σε όλα τα αγαθά που απολαμβάνουν οι αρτιμελείς συμπολίτες τους, δικαιωματικά και συνταγματικά στο πλαίσιο μια σύγχρονης, δημοκρατικής και ευνομούμενης έννομης τάξης.
Είναι αγωνιώδες αίτημα του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία να ανακαλέσει ο κ.Δήμαρχος τις εις βάρος μας δηλώσεις του και κυρίως να αποκαταστήσει εμπράκτως σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού τη συνεργασία του με τους εκπροσώπους του συλλόγου μας και το σύλλογό μας ως ενός θεσμικού φορέα που εκφράζει την φωνή εκατοντάδων δημοτών Χίου, μελών μας και μη, προσβλέποντας στην προστασία και εμπέδωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο νησί μας.-