ΒΙΒΛΙΟ. ΠΡΟΤΑΣΗ: Σαράντου Καργάκου: Η Ελληνική Επανάσταση του ’21.

 

1821-2021: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κι η στήλη προτείνει στους φίλους της Ιστορίας το 3τομο έργο του συγγραφέα, ιστορικού, φιλόσοφου Σαράντου Καργάκου(1937-2019): Η Ελληνική Επανάσταση του ’21.

Η Ελληνική  Eπανάσταση του 1821, γραμμένη με επίγνωση πως είναι μάλλον το τελευταίο μεγάλο σύγγραμμά του, γιατί, όπως σημειώνει στον επίλογο του τρίτου τόμου: «ουκέτι πλέον χρόνος ζωής για εργασίες μακράς πνοής», είναι η, οιονεί, ιστορική και εθνική παρακαταθήκη του, αν υπολογίσουμε τις εκτενείς ερμηνευτικές σελίδες και διδακτικές αποτιμήσεις του.  Καθώς, έχοντας βαθιά συνείδηση του τι διακυβεύεται σε τούτη την πολύ κακή, για μας,  καμπή των καιρών, θέλει να έχει ο ελληνικός λαός στα χέρια του, κυρίως όμως οι νεότερες γενιές, την αληθινή Ιστορία του ’21 :. Κι όπως γράφει: « να αποσπάσουμε το ’21 απ’ τα εργαστήρια των διάφορων «Μέγγελε» της ιστοριογραφίας».  (Τόμ.Α΄, σελ. 13).Εννοώντας, προφανώς, το κακοποιητικό θόλωμα της Εθνεγερσίας μας απ’ τα επιστημονικοφανή χαλκεία του «νεο-ιστορικού αναθεωρητισμού». Που, υποσκάπτοντας την ταυτότητά της, υποσκάπτουν και την ταυτότητα του ελληνισμού.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα.

Ο Σαράντος Ι. Καργάκος (1937-2019) γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961-1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος, Κοινωνικές Τομές, Ιχνευτής. Ελλοπία, Άρδην, Ευθύνη και 4 Τροχοί. Επί τετραετία (1997-2001) ήταν αρθρογράφος, επιφυλλιδογράφος και κριτικός των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής. Έγραψε πάνω από εξήντα βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες “Αλαλία” και “Αλεξία”, η ιστορική μελέτη “Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων”, οι συλλογές δοκιμίων “Προβληματισμοί: ‘Ένας διάλογος με τους νέους” (6 τόμοι) και “Κινούμενη άμμος”, το δίτομο ιστορικό έργο “Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου”, η επίσης ιστορική μελέτη “Αλβανοί – Αρβανίτες – Έλληνες”, η ογκώδης μονογραφία “Αλεξανδρούπολη, μια νέα πόλη με παλιά ιστορία”, η πολιτική μελέτη: “Παγκοσμιοποίηση: Προς ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας”.
Έφυγε από τη ζωή στις 14 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 82 ετών. ( ΠΗΓΗ ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ).

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.